image
Sursa foto: weather.com

Japonia, lovită de un cutremur devastator; Cel puțin doi morți, zeci de persoane dispărute și 140 de răniţi

Un cutremur puternic, care s-a produs în plină noapte, a lovit insula japoneză Hokkaido, din nordul arhipelagului, provocând alunecări de teren, pagube extinse și o pană uriașă de curent electric. Există doi morți, peste 125 de oameni au fost răniți, iar în jur de 30 de persoane sunt date dispărute. Seismul a avut loc în condițiile în care Japonia încearcă să-și revină după cel mai devastator taifun din ultimii 25 de ani, Jebi, care a ucis cel puțin 11 persoane.

Cutremurul a avut o magnitudine estimată de agenția meteorologică niponă la de 6,7, în timp ce institutul american de geofizică USGS indică o magnitudine de 6,6. Seismul s-a produs însă la o adâncime relativ mică, de 33 de kilometri, ceea ce explică daunele extinse pe care le-a provocat. Fenomenul a avut loc la ora locală 3:07 și i-a surprins pe locuitori în timp ce dormeau. Epicentrul a fost în partea vestică a insulei Hokkaido, care a rămas în totalitate fără curent electric. Cutremurul a fost urmat apoi de mai multe replici puternice.

În apropierea epicentrului, la Atsuma, o alunecare de teren a înghițit mai multe case și cel puțin 30 de persoane sunt date dispărute. Sapporo este orașul cel mai apropiat de epicentru.

Mii de angajați ai serviciilor de salvare au fost mobilizați. Deocamdată au fost raportate două decese, dar numărul celor răniți este mare.

cutremurcutremur

Amploarea pagubelor încă este evaluată, dar în întreaga prefectură Hokkaido sunt clădiri avariate sau prăbușite și drumuri în care au apărut crăpături sau curburi în asfalt. Transportul public era paralizat, joi dimineața. Mai multe autostrăzi au fost închise, trenurile de mare viteză nu circulau, iar zborurile pe aeroportul New Chitose au fost anulate, angajații verificând pistele. De asemenea, școlile sunt închise.

Premierul Shinzo Abe a alcătuit o celulă de criză și a promis că va trimite armata în sprijinul populației. În multe orașe sunt improvizate adăposturi de urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: