image
Sursa foto: jurnal.md

„Pentru investitori, nu atât faptul că suntem vecini cu războiul e problema, cât vulnerabilitatea justiției” // OPINII

Agenții economici așteaptă ca reforma pre-vetting să dea rezultate, întrucât foarte mulți dintre ei sunt victime ale unor decizii de judecată părtinitoare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Nu putem să ignorăm elefantul din cameră. Or, imaginea unui stat se relevă prin sistemul de justiție. Din păcate foarte mulți antreprenori se confruntă cu instanța din cauza corupției, din cauza deciziilor părtinitoare. Lipsa unei decizii echidistante ne face neatractivi în fața investitorilor străini. Din fericire, lucrurile se mișcă și există acest pre-vetting care se mișcă cumva mai lent decât ne dorim. Succesul pe care agenții economici vor să-l vadă, acea dreptate... urmează să ajungem acolo. În general pe plan internațional, când vorbim de investitori mari, uneori nu atât faptul că suntem într-o țară vecină cu războiul este cea mai mare problemă, cât vulnerabilitatea sectorului de justiție”, a declarat directorul executiv al Asociației Businessului European din Moldova, Mariana Rufa.

O altă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri sunt abuzurile comise de inspectorii fiscali.

„Există (n.r. - corupție), noi nu negăm și cu asta ne luptăm. Încurajăm toți agenții economici când se fac asemenea abuzuri și se pretind amenzi să sesizeze organele abilitate, pentru că asta este inacceptabil. Noi mulți ani am luptat ca să fie o predictibilitate a acestor controale. Este urât că se abuzează de ele”, a declarat Secretarul de stat Adrian Băluțel.

Oficialul a adăugat că plângerile agenților economici pe sistemul de justiție este în atenția statului.

„Numărul sesizărilor de acest gen este în scădere. Asta nu înseamnă că ele nu sunt și că nu trebuie să continuăm să transparentizăm prin diverse metode. Până acum erau tot felul de frici să filmeze inspecția. Acum dacă antreprenorul vrea să documenteze orice control care vine la ei în instituție și poate să meargă la un jurist dacă crede că a fost nedreptățit”, a adăugat Băluțel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: