image
Sursa foto: facebook.com/AndreiNastase.DA

Cetățenii RM de peste hotare ar putea circula cu permise moldovenești; Năstase, despre proiectele discutate cu eurodeputați

Eliminarea tarifelor roaming pentru moldoveni, posibilitatea moldovenilor stabiliți cu traiul în străinătate de a circula cu permisele de conducere moldovenești, dar și construcția unei magistrale Odesa-Ungheni sunt câteva dintre proiectele care ar urma să fie promovate de eurodeputați români în Parlamentul European.

Despre acestea a vorbit, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, la Jurnal TV, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care afirmă că a discutat deja cu unul dintre cei mai importanți europarlamentari români despre aceste proiecte, dar și altele care îi vizează pe cetățenii RM.

„Fără România, parcursul european al RM este, practic, imposibil. Iată de ce pun o miză enormă pe colaborarea noastră cu eurodeputații români. Noi trebuie să rămânem pe aceeași dimensiune, pe același parcurs, pentru că fără România ne va fi, probabil, imposibil să ajungem în UE. Pe lângă ceea ce au demonstrat deja europarlamentarii PNL pe parcurs, în raport cu RM, aceste lucruri vor fi continuate. Europarlamentarii români, nu numai cu cei din PNL - eu sunt sigur că vom găsi înțelegere și la USR, și la dl Tomac și dl Băsescu, dacă vor alege să meargă în Parlamentul European - vom dezvolta aceste relații, colaborări. La modul concret, astăzi am luat legătura cu unul dintre cei mai importanți eurodeputați români de până în momentul de față și care își continuă mandatul în PE și am vorbit despre două subiecte importante pentru cetățenii RM. Am vorbit despre două proiecte care ar rezolva problema roamingului și pentru statele din Parteneriatul Estic (cunoașteți bine demersurile de până acum făcute de către mine, de către Alexandru Machedon, ale lui Siegfried Mureșan), ca să putem vorbi cu Europa la fel cum vorbesc europenii între ei, să nu trebuiască să plătim taxe mari”, a precizat Năstase aseară, la Jurnal TV.

„Pe de altă parte, o problemă pe care vrem s-o discutăm și s-o creionăm este ca să putem ajunge ca cetățenii RM, stabiliți în străinătate, să poată circula cu permisele moldovenești acolo. Bineînțeles, va trebui să luăm măsuri și aici, pe plan intern, să putem face demersurile necesare ca cetățenii noștri să poată merge cu permisele de conducere acolo, să nu fie supuși unor sancțiuni și să nu fie discriminați față de alți cetățeni ai UE”, a mai spus deputatul ACUM.

Potrivit lui Andrei Năstase, pe lângă aceste două proiecte, mai există multe altele, legate de mediu, de agricultură, de drumuri.

„Există bani europeni care sunt dispuși să fie cheltuiți pentru drumul Odesa - Ungheni. Deci există o asemenea disponibilitate și eu vreau să putem face demersurile necesare, împreună cu europarlamentarii români, să putem obține și noi o automagistrală. Este vorba despre un miliard de euro pentru autostrada Ungheni - Odesa.

Se poate, este real, totul depinde de voința politică de aici, de cât de credibilă va fi guvernarea de aici, pentru că nimeni nu va mai îndrăzni să le dea bani lui Plahotniuc sau Dodon”, a punctat Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: