image
Sursa foto: Reuters

FT: Negocieri intense între statele membre UE, privind planul comun de revitalizare a industriei de apărare

Comisia Europeană a anunțat marți un program de sprijin, dar în valoare de doar 1,5 miliarde de euro, care invită cele 27 de state membre UE să achiziționeze în mod colectiv cel puțin 40% din totalul echipamentelor militare de care au nevoie până în 2030 și să se asigure că valoarea comerțului intra-UE în domeniul apărării reprezintă cel puțin 35% din valoarea pieței cu echipamente militare a UE.

Dar suma este mică pentru nevoile de apărare ale Uniunii, iar planul Comisiei este unul mult mai amplu, ce are în vedere emiterea unor garanții comune, în valoare de 100 de miliarde de euro, scrie Biziday.

Financial Times a aflat că statele mai conservatoare din punct de vedere fiscal, între care Germania și Olanda, resping planul Comisiei Europene de a stimula finanțarea pe datorie comunp pentru apărare a statelor UE, ceea ce întârzie și pune sub semnul întrebării extinderea rapidă a capacității blocului comunitar de a produce armament și în special muniții.

În același timp, Franța face eforturi pentru “o abordare maximalistă privind sprijinirea industriei din UE”, insitând pentru evitarea achizițiilor de armament din afara Europei, chiar dacă asta a contribuit recent la criza munițiilor din Ucraina. Dar, spre deosebire de Germania și Olanda, Parisul cere bani pentru apărarea comună, iar comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care este francez, a fost cel care a venit cu ideea emiterii de garanții comune în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a redeschide liniile de producție de armament.

Livrările către Ucraina au epuizat deja o bună parte a stocurilor (Danemarca de exemplu a ales să trimită toate rezervele sale obuze de artilerie), iar majoritatea statelor membre UE doresc să consolideze apărarea europeană și să reducă dependența de SUA. Dar, în ciuda faptului că NATO pare a se pregăti tot mai intens de o extindere a conflictului din Ucraina (eventual prin provocarea unui stat membru din Europa de Est) există diferențe mari în ceea ce privește controlul Comisiei Europene asupra noilor fonduri comune dedicate apărării.

“Nu dorim o preluare a controlului de către Comisia Europeană. Guvernele statelor membre vor plasa comenzi, companiile de apărare vor investi în capacitate și își vor vinde marfa. Așa funcționează economiile de piață. Nu este nevoie de acest stil de economie planificată”, a declarat pentru FT un înalt diplomat al UE, care a criticat ideea emiterii de obligațiuni pentru a susține industria de apărare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a elaborat o strategie detaliată pentru sectorul de apărare pe ideea achizițiilor comune între țările UE, Bruxelles-ul urmând să subvenționeze stocurile de armament considerate vitale din punct de vedere strategic. Implicit, planul ar garanta și un anumit nivel de producție, ceea ce ar convinge companiile din domeniul industriei de armament să redeschidă linii de producție, trecute de mult timp pe linie moartă, din cauza stocurilor existente înainte de război, dar și a dezinteresului majorității țărilor occidentale de a investi în apărare.

Strategia Comisiei, care urmează să fie prezentată la sfârșitul acestei săptămâni, include un nou fond pentru sprijinirea micilor companii de apărare prin împrumuturi sau injecții de capital, potrivit proiectului văzut de Financial Times. Cifrele și țintele precise ale proiectului sunt încă tema negocierilor “intense” între capitalele cheie, precum Berlin și Paris, mai arată publicația financiară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: