image
Sursa foto: Jurnal.md

Tariful pentru căldura livrată de Termoelectrica trebuie redus cu 30 la sută; Care sunt argumentele experților

Tariful actual pentru energia termică livrată consumatorilor din municipiul Chişinău de către „Termoelectrica” trebuie redus cu cel puțin 30 la sută. Este opinia experților economici de la comunitatea Watchdog.md, care îndeamnă responsabilii de la ANRE să modifice cât mai urgent tariful pentru căldură.

Tarifele pentru căldură puteau fi micșorate cu 15 la sută încă din martie, din contul scăderii costurilor pentru gazele naturale, spun experții. De atunci, prețul pentru gazele naturale furnizate centralelor electrice de termoficare a scăzut cu 982 lei sau 19,6% - de la 5000 lei la 4018 lei.

Cei de la Watchdog.md atrag atenția că hotărârea ANRE din martie 2018 privind reducerea tarifelor pentru gazele naturale nu prevede aplicarea retroactivă a noilor tarife. Contrar acestor prevederi, facturile pentru consumatorii casnici au fost recalculate retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2018, la solicitarea publică a prim-ministrului Pavel Filip. Însă pentru Termoelectrica nu a fost aplicat acelaşi principiu.

Totodată, analizând și alte costuri incluse în tariful pentru energia termică, experții de la Watchdog.md spun că au depistat neclarităţi în privinţa justificării acestora, şi anume la consumul propriu de energie electrică și valoarea uzurii mijloacelor fixe.

Experții spun că au depus o sesizare la ANRE în privința tarifului pentru energia termică, dar nu au primit încă un răspuns.

În prezent, consumatorii din Chişinău achită pentru energia termică livrată de Termoelectrica un tarif de 1122 lei/Gcal, tarif aprobat de ANRE în martie 2017.

Noutăţile partenerilor

comentarii: