image
Sursa foto: AFP

VIDEO: Protest al viticultorilor din Franța față de prețurile mici la vinul de import; Au spart mii de sticle de vin spaniol

În jur de 400 de viticultori francezi au blocat joi o autostradă de la granița dintre Franța și Spania, timp de trei ore. Aceștia au permis trecerea mașinilor și a motocicletelor, dar au oprit și au vandalizat două camioane care transportau vin spaniol.

Manifestanții au spart în mijlocul drumului aproximativ zece mii de sticle de vin, au golit cisterne cu vinuri rosé și au dat foc unor lăzi cu roșii, toate provenind din Spania, scrie Biziday.

Oamenii au manifestat împotriva “prețurilor inechitabil de scăzute ale vinurilor străine, pe care viticultorii francezi nu le pot egala, ceea ce duce la dificultăți în vânzarea propriilor produse”. O sută de litri de vin de import, spaniol, costă și 40 de euro, în timp ce prețul pentru aceeași cantitate, produsă însă în Franța, este dublu.

Frédéric Rouanet, președintele sindicatului viticultorilor din regiunea Aude, a declarat pentru presa franceză că “este exclus să acceptăm situația așa cum este. Începând de astăzi, vom elimina posibilitatea ca cumpărătorii să poată achiziționa vinuri ieftine din altă parte […], vom opri importurile spaniole”. Rouanet a precizat, de asemenea, că viticultorii se confruntă în ultima perioadă cu o serie de factori de criză, precum recolte slabe, afectate de temperaturi extreme și costuri majorate ca efect al inflației.

Viticultorii din Franța au întocmit o scrisoare comună, care va fi trimisă comercianților francezi de vinuri și altor cumpărători. Documentul cere “oprirea totală a achiziționării de vin din alte regiuni sau din străinătate, până când vinurile din departamentul nostru vor fi vândute la un preț corect, și anume cel din 2020, ținând cont de inflația din ultimii ani”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: