image
Sursa foto: privesc.eu

Comitetul Părintesc al Liceului „Orizont” a înaintat o petiție la adresa conducerii țării

Reprezentanții Comitetului Părintesc al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a șapte profesori de origine turcă, angajați ai liceului, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Într-o petiție adresată conducerii țării, Comitetul Părintesc solicită inițierea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de un șir de aspecte, pe care le consideră ilegale. Petiția este adresată președintelui Parlamentului, Andrian Candu, premierului Pavel Filip, președintelui Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov, șefului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și avocatului poporului, Mihail Cotorobai.

„La data de 31 marte 2018, în timpul călătoriei de serviciu a directorului general dr. Turgay Șen spre București, domnia sa a fost reținut pe aeroport, fapt ce l-a determinat să depună o cerere de azil. După această tentativă de returnare forțată a domniei sale, alți 12 profesori, directori au depus o cerere de azil. La 6 septembrie 2018, șapte profesori au fost luați cu forța din casele lor proprii, deteriorând ușile de intrare, alții din incinta școlii, iar alții din drum spre serviciu, au fost urcați cu forța în mașini, fără careva explicații și fără careva acte de identitate, de către Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova. Aceste persoane, în amiaza aceleiași zile, au fost transmise autorităților turcești”, a citat din petiție Valentina Curechi, profesoară la Liceul „Orizont”.

În petiție se menționează că dintre cei șapte profesori, cinci aveau document temporar de identitate pentru solicitanții de azil, adică erau în așteptarea unei decizii administrative. Pe 10 septembrie 2018, soțiile acestor persoane au primit pe adresa poștală de domiciliu decizii privind declararea persoanei indezirabile și decizii privind respingerea cererii de azil. Pe plicul acestor scrisori este aplicată ștampila Poștei Moldova cu data trimiterii 7 septembrie 2018, iar autoritatea care a trimis este Biroul Migrație și Azil al MAI. În petiție se spune că din comunicatul SIS reiese că aceste persoane au fost transmise autorităților de stat din Turcia pe motivul că ar fi adepții unei organizații islamiste, fără alte explicații și fără un proces de judecată care ar dovedi vina lor, scrie IPN.

„Amintim că după puciul eșuat din 15 iulie 2016 în Turcia, autoritățile turcești fac presiuni asupra organelor de stat din Republica Moldova, prin intermediul Serviciul de securitate națională din Turcia și a Ambasadei Turciei în Republica Moldova, ca profesorii de origine turcă, care sunt suspectați de legătură cu mișcarea Hizmet, să fie predați Turciei și ca instituția de învățământ să fie închisă sau transmisă pentru gestionare Fundației turcești pro-guvernamentale „Maarif”. După primele declarații ofensive ale ambasadorului turc în Republica Moldova, în presă, precum că această instituție pregătește teroriști care se infiltrează în organele de stat, fără a face o anumită diferență, adică, i-a numit pe toți copiii noștri teroriști, noi am înaintat o petiție prim-ministrului Pavel Filip, la care însă nu am primit răspuns”, se mai spune în petiție.

Reprezentanții Comitetului Părintesc al Liceului Teoretic „Orizont” enumeră în petiție mai multe momente pe care le consideră ilegale, și anume: reținerea persoanelor fără informarea lor despre motiv, precum și lezarea dreptului la apărare, fiind interzis accesul la un avocat. De asemenea, sunt punctate: deteriorarea proprietății private în lipsa unui mandat de arest, dar și faptul că după reținere, persoanelor nu li s-a oferit accesul la membrii familiei sale. Potrivit reprezentanților Comitetului, celor șapte profesori nu li s-au comunicat deciziile privind declararea persoanei indezirabile, acestea fiind trimise la adresa poștală după transmiterea lor în Turcia. La fel, li s-a încălcat dreptul la atac în instanța de judecată a respectivelor decizii, precum și nu li s-a comunicat despre respingerea cererii de azil, acestea fiind, de asemenea, transmise pe adresa lor poștală, după transmiterea profesorilor în Turcia. Printre cele punctate în petiție, se numără și încălcarea dreptului la liberate, dreptului de a alege țara de destinație în cazul unei returnări, dar și alte drepturi prevăzute în actele legislative naționale și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: