image
Sursa foto: flickr.com

La 10 ani după ce 35 de angajați ai France Telecom s-au sinucis, foștii directori vor fi judecaţi pentru „hărţuire morală”

La zece ani după valul de sinucideri de la France Télécom, care în 2013 şi-a schimbat numele în Orange, compania şi o parte din foştii manageri, printre care şi fostul director general Didier Lombard, vor fi judecaţi începând de luni pentru „hărţuire morală”, un proces care se anunţă a fi o premieră în Franţa, transmite AFP.

Între 2008 şi 2009, 35 de angajaţi ai France Telecom (Orange) s-au sinucis, unii dintre ei evocând un "management al terorii" destinat să îi facă să părăsească compania.

În actul de punere sub acuzare, procurorii vorbesc de "o hărţuire morală organizată la nivel de companie" în condiţiile în care managerii voiau să renunţe la 22.000 din cei 120.000 de salariaţi între 2006 şi 2008. Procurorii nu reproşează foştilor manageri "alegerile strategice de transformare a companiei, ci maniera în care această restructurare a fost făcută", scrie Agerpres.

Pe banca acuzaţiilor se va afla Didier Lombard, care a condus France Telecom între 2005 şi 2020. În cel mai grav moment al crizei, acesta ar fi vorbit de o "modă a sinuciderilor", după care şi-a cerut scuze pentru declaraţiile sale. Alături se va afla numărul doi Louis-Pierre Wenes şi fostul director de resurse umane Olivier Barberot. Alţi patru membri ai conducerii companiei sunt inculpaţi pentru complicitate. Toţi riscă o amendă de 15.000 de euro şi un an de închisoare. La rândul său, compania France Télécom riscă o amendă de 75.000 de euro.

Procesul, care ar urma să dureze peste două luni, va fi urmărit cu atenţie de companii, sindicate şi specialişti din sectorul muncii, deoarece ar putea să se finalizeze prin condamnări pentru hărţuire morală instituţionalizată, diferite de cazurile clasice în care există o legătură directă între autorul prezumat şi victimă. France Telecom este prima mare companie care este acţionată în justiţie în Franţa pentru "hărţuire morală", definită de codul penal drept "acţiuni repetate având drept scop sau efect o degradare a condiţiilor de muncă".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: