image
Sursa foto: bbc.com

Revolta femeilor iraniene: Motivul pentru care se filmează dansând, deși acest lucru este interzis prin lege

Femeile din Iran au demarat o acțiune pe rețelele de socializare, în scop de protest față de arestarea unei adolescente. Femeile se filmează dansând, apoi încarcă clipurile pe Instagram sau Twitter, relatează BBC News citat de Digi24.

Maedeh Hojabri are zeci de mii de fani pe Instagram, acolo unde postează clipuri în care dansează pe muzică iraniană sau muzică pop. Vineri, televiziunea iraniană de stat a difuzat ceea ce pare a fi o confesiune a tinerei, care a fost apoi arestată.

Drept răspuns, numeroase femei din Iran au început să posteze pe internet clipuri în care dansează, pentru a susține pe tânără, folosind hashtag-uri precum „dansul nu este o infracțiune”.

Guvernul din Iran are reguli stricte privind îmbrăcămintea pe care au voie să o poarte femeile, dar și în legătură cu dansul cu un membru de sex opus în public, gest care este interzis prin lege.

Hojabri se filma dansând fără să poarte hijabul, vălul care le acoperă unor femei musulmane părul. Ea nu este singura arestată pentru că dansează.

„Dacă le spui oamenilor de oriunde din lumea asta că fete de 17 sau 18 ani sunt arestate pentru că dansează, pentru că sunt vesele și frumoase, și că sunt acuzate că răspândesc indecența, asta în timp ce violatorii și alții umblă încă liberi, vor râde de voi. Pentru că pentru oamenii din lumea civilizată, așa ceva e de neconceput”, scrie bloggerul iranian Hossein Ronaghi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: