image
Sursa foto: Euronews

Euronews, despre protestul de amploare de la Chișinău și modul brutal în care au fost evacuați protestatarii

La Chișinău polițiștii s-au ciocnit cu protestatarii antiguvernare supărați din cauza corupției și a anulării alegerilor, comentează Euronews. Oamenii spun că ofițeri în uniforme, dar și persoane în civil i-au forțat brutal, după ce au protestat pașnic pe tot parcursul nopții.

S-a întâmplat la începutul săptămânii, chiar pe 27 august, când oficialii se pregăteau să marcheze ziua de independență a țării.

Conflictul a avut loc după un protest mult mai mare cu o zi înainte, care a mii de oameni au mărșăluit la Chișinău împotriva Guvernului.

Ce a declanșat protestele?

Declanșatorul a fost o hotărâre judecătorească care a invalidat alegerea unui candidat proeuropean la cursa primăriei Chișinău.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, l-a învins în mod neașteptat pe candidatul pro-rus în alegerile din iunie.

Dar rezultatul a fost anulat de instanțele judecătorești, deoarece Năstase a difuzat o transmisiune live pe Facebook în ziua alegerilor, îndemnând cetățenii să voteze.

Decizia instanței a fost criticată de UE, Canada și SUA, care au considerat-o drept o amenințare la adresa democrației moldovenești.

Ce altceva îi supără pe protestatari?

Ei sunt preocupați de puterea deținută de omul de afaceri miliardar Vladimir Plahotniuc, care este liderul Partidului Democrat din Moldova.

Potrivit Euronews, care îl citează pe Dionis Cenusa, un expert în Moldova, de la Universitatea din Giessen din Germania, criticii consideră că Plahotniuc - despre care se spune că deține 70% din mass-media din Moldova - a capturat statul.

Partidul său era pe al patrulea loc în alegerile generale ale Moldovei cu patru ani în urmă, cu 15,8% din voturi, dar acum a ajuns la putere.

Alexandru Damian, de la Centrul Român pentru Politici Europene, consideră că legăturile PD cu parlamentarii pro-ruși provoacă semnale de alarmă în vest.

El a spus că înființarea partidului pro-UE al lui Năstase amenința povestea că actualul guvern moldovenesc este pro-Bruxelles.

Cum rămâne cu relația Moldovei cu Europa?

Moldova a semnat un acord acum patru ani, care permite Bruxellesului să finanțeze reformele care vor face țara mai prietenoasă cu UE.

Dar Comisia Europeană a spus în iulie că îngheață un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro.

„Pentru prima dată retorica anti-UE, care este în general asociată cu Partidul Socialist, a fost adoptată de PD și mass-media controlată de el după rezoluția Parlamentului European,“ a spus Damian.

Ce urmează?

Alegerile parlamentare vor avea loc în lunile următoare, ceea ce ar putea face ca Moldova să se mute dincolo de Europa.

Experții declară că reformele electorale introduse recent vor face dificilă lupta partidelor nou-înființate, cum ar fi cel al lui Andrei Năstase

„Pentru UE, invalidarea alegerilor s-ar putea să fi sunat ca un sunet de alarmă, dar acest lucru ar putea fi prea mic, prea târziu", a spus Damian.

„Alegerile de toamnă, dacă sunt organizate pe noua formulă electorală mixtă - o combinație de circumscripții majoritare cu un singur loc și liste de partid proporționale - favorizează socialiștii pro-ruși, care ar putea fi capabil să câștige scrutinul.“

Între timp, Cenusa a avertizat că alte foste țări sovietice ar putea să imite modul în care Moldova se ocupă de UE.

„Acestea nu sunt primele proteste organizate de opoziția anti-oligarhică din Moldova și ele nu sunt atât de îngrijorătoare în Europa ca și cele din România, pentru că acesta din urmă face parte din NATO și UE“, a spus el.

„Cu toate acestea, cazul Moldovei este periculos pentru alte foste state sovietice care au acorduri cu UE. Acest lucru se datorează faptului că regimurile oligarhice din regiune învață cu succes unul de la celălalt, inclusiv în termeni cum să imite reformele și cum să depășească principiul condiționalității impus de UE".

Ce spune guvernul Moldovei?

Guvernul moldovean nu a răspuns imediat cererii de comentarii a lui Euronews.

Cu toate acestea, guvernul a primit sprijin din partea Ungariei. Ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto, a declarat marți că UE ar trebui să elibereze pachetul de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: