image
Sursa foto: CBC.ca

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a generat particule toxice: Ce spun experţii

Incendiul de amploare care a distrus în aprilie Catedrala Notre-Dame din Paris a generat răspândirea unor particule de plumb. Totuși, experții susțin că vizitarea zonelor din centrul capitalei Franţei este sigură.

Particulele de plumb provin de la acoperişul catedralei şi, conform testelor, s-au răspândit în numeroase zone din Paris, intrând chiar şi în sistemele de ventilaţie, scrie mediafax.ro.

Conform NYT, autorităţile franceze au avut o reacţie întârziată, închizând doar unele centre pentru copii situate în apropiere, dar lăsând deschise altele.

Primele teste privind poluarea au fost efectuate la cel puţin o lună după incendiu.

Operaţiunile de curăţare şi decontaminare în zonele situate în apropierea edificiului au fost finalizate abia după patru luni. În plus, Ministerul francez al Culturii nu a instalat în timp util panouri de avertizare privind poluarea cu plumb. Instituţia a negat că a minimizat riscurile.

Experţii din Franţa susţin că riscurile generate de particulele de plumb sunt reduse, denunţând mentalitatea de tip „paranoia". Unii oficiali francezi şi specialişti independenţi au argumentat că, într-un oraş de vechimea Parisului, concentraţia mare de particule de plumb nu poate fi atribuită doar incendiului de la Catedrală, ci poluării în general.

Zonele situate în jurul Catedralei au fost curăţate, iar specialiştii francezi nu cred că există riscul inhalării particulelor de plumb.

Unii experţii au recomandat evitarea, mai ales de către copiii sub vârsta de şase ani, a zonelor situate în imediata apropiere a Catedralei Notre-Dame.

Autorităţile din Paris au încurajat efectuarea de analize medicale mai ales la copiii care au fost expuşi, dar nu consideră că acest lucru trebuie să fie obligatoriu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: