image
Sursa foto: Facebook/Andrei Năstase

Andrei Năstase: Ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională este de o gravitate fără margini

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este de o gravitate fără margini și riscă să compromită transparența pe care noi, cei din Blocul ACUM, am asumat-o în detaliu încă de la înființarea noastră ca bloc electoral și cu atât mai mult în cadrul majorității parlamentare actuale”.

Este reacția copreședintelui blocului ACUM, Platforma DA și PAS, Andrei Năstase, la alegerea socialistului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Vicepremierul a solicitat tuturor judecătorilor Curții Constituționale mandatați de către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, fără nici un fel de excepție, să-și asume public opțiunea lor de vot pentru președintele Curtii Constitutionale. „În caz contrar, solicit de îndată demisia acestora”, a spus Năstase.

„Votul pentru funcția de președinte al Curții Constituționale a generat în societate o serie întreagă de suspiciuni și speculații și a permis lansarea unor ipoteze care nu au alte efecte decât compromiterea proiectului de dezoligarhizare a Republicii Moldova și de eliberare a justiției de orice fel de dependență politică. Ca atare, evaluând cu maximă obiectivitate contextul și efectele votului recent încheiat și înțelegând că așteptările societății cu privire la reforma justiției sunt firești și pe deplin îndreptățite, solicit tuturor judecătorilor Curții Constituționale mandatați de către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, fără nici un fel de excepție, să-și asume public opțiunea lor de vot pentru președintele Curtii Constitutionale. În caz contrar, solicit de îndată demisia acestora”, a declarat Andrei Năstase.

În opinia vicepremierului, „votul de astăzi ascunde, în mod evident, opțiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul național” și cu proiectul privind eliberarea justiției din captivitatea politică în care s-a aflat în ultimii ani.

„Nu pentru asta am luptat! Mandatele judecătorilor Curții Constituționale nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor și de dorința lor sinceră de a trăi într-o țară în care justiția se făptuiește independent de factorul politic”, a mai spus Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: