image
Sursa foto: Profimedia

Viktor Orban încearcă să-și transforme eșecul în victorie: „Ungaria nu trimite arme și este de partea păcii”

La o zi după ce a eșuat în a bloca ajutorul pentru Ucraina în Consiliul European, premierul guvernului ungar, Viktor Orban, spune că „Ungaria nu participă la război, nu trimite arme și este de partea păcii”. Guvernul Ungariei „a luptat să obțină și a obținut o garanție că fondurile cuvenite lui nu pot fi trimise în Ucraina”, a mai spus premierul putinist al Ungariei.

În mesajul transmis după ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani, Orban a menţionat că liderii UE au negociat ore în şir „dacă să susţină Ucraina, dacă da, în ce fel şi cu câţi bani”.

„Acesta este punctul în care s-au blocat negocierile în decembrie, când Ungaria nu a primit răspunsurile la aceste chestiuni”, a mai spus Orban. „Eram preocupaţi că fondurile UE cuvenite Ungariei şi pe care ţara încă nu le-a primit de la Comisia Europeană vor ajunge mai devreme sau mai târziu în Ucraina. Şi ne temeam de asemenea că i-am oferi astfel Ucrainei finanţare pe termen lung fără niciun un fel de control”, a explicat premierul ungar.

Potrivit acestuia, liderii de la summitul de joi au negociat un mecanism de supervizare pentru a asigura „utilizarea rezonabilă a fondurilor UE, iar Ungaria a primit o garanţie că fondurile la care este îndreptăţită nu vor ajunge în Ucraina”. „Ungaria a acceptat această ofertă după îndelungate negocieri”, a adăugat el. Vineri, în interviul săptămânal radiodifuzat, Orban a precizat că Ungaria a acceptat doar contribuţii financiare la eforturile de a împiedica colapsul statului ucrainean.

Premierul ungar a mai spus în interviu că pacea este obiectivul principal în ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, dar că „situaţia nu este bună în această privinţă, pentru că Uniunea Europeană e cuprinsă de febra războiului, iar liderii europeni discută într-o logică a războiului”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: