image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

„Restart” domeniului de asistență socială: Parlamentul va examina proiectul ce prevede modificări în 19 legi

Reforma domeniului de asistență socială, care are menirea să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate, va fi propusă plenului Parlamentului pentru examinare. Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, la ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege numit generic Reforma „Restart”, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Documentul își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială, precum și respectarea dreptului la protecție și asistență socială a populației vulnerabile, conform standardelor internaționale în domeniu. Proiectul reprezintă primul pas în implementarea Reformei „Restart” și prevede modificări în 19 legi.

Urmează a fi create agențiile teritoriale de asistență socială, care vor asigura o mai bună coordonare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială. De asemenea, va fi modificat pachetul minim de servicii sociale, care, la etapa actuală, este finanțat fragmentar și nu acoperă cererea din partea populației. Nomenclatorul serviciilor sociale va fi revizuit, pentru o mai bună definire a categoriilor de servicii sociale.

Proiectul mai prevede evaluarea necesității și planificării serviciilor de asistență socială la nivel raional, dezvoltarea unui sistem informațional integrat în domeniul asistenței sociale, elaborarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Se mai propune revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a specialiștilor în domeniul asistenței sociale. Agenția Națională de Asistență Socială va fi reorganizată în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Drept rezultat al implementării respectivului proiect de lege, mai multe persoane vor beneficia de servicii sociale, datorită îmbunătățirii mecanismelor de finanțare și a planificării bugetare. Totodată, serviciile sociale similare vor avea același cost în orice regiune a țării, iar beneficiarii vor putea accesa ajutoarele sociale prin intermediul unei platforme online.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: