image
Sursa foto: themoscowtimes.com

Ce n-a spus Dodon despre gazul rusesc

Experții ruși sugerează autorităților moldovenești să se pregătească de ce este mai rău

Igor Dodon a anunțat la începutul săptămânii că Moscova va oferi Chișinăului, de la 1 octombrie, reduceri la gaz, reduceri care nu vor influența tariful actual. Totodată, publicația din Rusia, „Gazeta”, a semnalat că Kremlinul i-a dat de înțeles lui Dodon că nu există încă o decizie finală. Cu toate acestea, potrivit experților publicației, pentru Rusia este important să țină Moldova în „centura sa de loialitate”, iar tariful preferențial nu este altceva decât un fel de recompensă pentru această fidelitate.

Dodon s-a lăudat că a reușit să obțină o reducere la gazul rusesc. Însă nu se știe exact cu cât se va ieftini gazul rusesc pentru consumatorii moldoveni, mărimea rabatului a rămas o taină, a precizat sursa citată. Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, l-a corectat pe Dodon, subliniind că problema gazelor a fost discutată, numai că nu există nicio decizie finală cu privire la reducere. Peskov a mai adăugat că negocierile privind gazele sunt „aproape de finalizare”, menționând că experții vor trebui să vorbească despre detaliile de final.

Prețul la importul de gaz rusesc în R. Moldova a crescut în primul trimestru al acestui an cu 25%, a spus mai întâi Dodon, acuzându-i pe democrați că au ieftinit tariful din rațiuni electorale în ajunul alegerilor din februarie curent. Astfel, Chișinăul plătește acum aproximativ 237,46 dolari (213,3 euro) pentru o mie de metri cubi.

Moldova rămâne în centura de loialitate a Rusiei

Cu câteva zile înainte de vizita sa la Moscova, scriu cei de la „Gazeta”, Chișinăul a solicitat Uniunii Europene un împrumut urgent pentru a achiziționa aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaz în ianuarie și februarie 2020. Termenele și valoarea împrumutului au rămas un mister.

„Problema prețurilor la gaz are o importanță politică mai mare decât cea economică, observă Serghei Pikin, directorul Fondului pentru Dezvoltare Energetică. „Moldova nu este Germania sau Polonia, care consumă de câteva ori mai mult”, a punctat Pikin.

Se știe că Republica Moldova importă tot gazul de care are nevoie, 100%, din Rusia, în timp ce produsele petroliere sunt aduse din România, Bulgaria, Rusia și alte țări, citează sursa un raport de monitorizare a securității energetice elaborat la Chișinău.

Gazul rusesc este furnizat Chișinăului în baza unui acord din 2008, care a fost înnoit în mod regulat în fiecare an. Contractul de furnizare a gazului dintre Moldova și Gazprom este valabil până la 31 decembrie 2019.

Creșterea ciudată din 2018

Potrivit Agenției rusești TASS, în 2018, Gazprom a furnizat R. Moldova aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce constituie o creștere cu 8,4% faţă de ​​2017. Această creștere este ciudată în condițiile în care populația R. Moldova scade încontinuu, iar de la 1 ianuarie 2019 este mai mică de 2,7 milioane de oameni.

„Acestea nu sunt cifre prea mari pentru afacerile Gazprom, dar trebuie să înțelegem că Moldova depinde aproape în totalitate de gazul rusesc și nu are o alternativă viabilă din punct de vedere comercial”, a explicat Serghei Kapitonov, analist în domeniul gazului natural la Centrul energetic al Școlii Skolkovo din Moscova, pentru „Gazeta”.

Moldova trebuie să se alăture proiectului geopolitic rusesc

Prin urmare, experții ruși consideră că nu va fi greu pentru Moldova să obțină o reducere la gaz. „Rusia a dat un semnal clar că dacă (R. Moldova) se alătură integrării euroasiatice, proiect geopolitic rusesc, va primi o reducere – gaz la un preț fără TVA”, a comentat analistul Fondului Național de Securitate Energetică, Igor Iușkov.

„Energetica și problema gazelor sunt proiecte importante din punct de vedere politic. Rusia are nevoie ca Moldova să rămână în domeniul integrării generale”, a adăugat Pikin. „Acest lucru este posibil cu ajutorul gazului. Este important pentru noi să ne menținem centura de loialitate din care a ieșit Ucraina”, a subliniat expertul.

„Rusia trebuie să mențină aprovizionarea cu gaz a consumatorilor din Moldova și Transnistria, deoarece orice criză semnificativă pe direcția ucraineană în iarna viitoare va crea cele mai mari probleme de reputație pentru Gazprom în ochii politicienilor europeni, pe fondul lansării de noi conducte de gaz de ocolire”, a estimat Sergey Kapitonov.

Cum să nu înghețe R. Moldova de frig: scenariul fără Ucraina

Pe lângă prețul gazelor, Dodon trebuia să discute cu Putin despre scenariul de asigurare cu gaz a R. Moldova în cazul încetării complete a tranzitului combustibilului albastru prin Ucraina.

Gazul rusesc este furnizat R. Moldova prin sistemul de transportare ucrainean. Din cauza dificultăților în negocierile dintre Gazprom și Naftogaz, la Chișinău există îngrijorarea că de la 1 ianuarie 2020 oamenii vor îngheța de frig.

Este important ca R. Moldova să se pregătească pentru cel mai rău caz, explică Igor Iușkov. Este necesară sincronizarea acțiunilor ruso-moldovenești într-un scenariu fără tranzitul ucrainean și, eventual, să se transfere punctul de livrare de la granița de nord-est a Moldovei la sud.

Pentru Rusia, aceasta nu este cea mai bună opțiune. Fără tranzitul ucrainean, va fi dificil să se asigure obligațiile contractuale pentru europeni, subliniază expertul. Dacă tranzitul prin Ucraina este anulat, Republica Moldova – ca una dintre opțiuni – va primi gaz prin Turcia–Bulgaria–România. Adică, gazoductul transbalcanic va fi implicat într-o direcție inversă, a sugerat Iușkov pentru „Gazeta”.

Naftogaz ironizează ieftinirile anunțate de Dodon

Naftogaz, compania națională de petrol și gaze din Ucraina, a arătat luni printr-o „simplă matematică” cum ar putea să scape Republica Moldova de gazul rusesc și chiar să facă economii. Grupul energetic califică reducerile și promisiunile anunțate de Kremlin drept „ciudate”.

„O simplă matematică arată că, dacă ar cumpăra Moldova acum gaz din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ 190 de dolari. De vreme ce «prețul frățesc» de la Gazprom este de 237 de dolari, cu 20% mai mare decât cel de piață”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Grupul energetic a subliniat, de altfel, că Ucraina a mers pe calea unde interesele statului nu pot fi schimbate pe reduceri ciudate și promisiuni.

„Acum cinci ani, ne-am demonstrat și nouă, și Europei, și Rusiei, că putem să ne asigurăm țara cu gaz fără Gazprom, fără politică, și chiar putem să facem economii. Acum, Moldova poate să profite de aceleași posibilități pentru care am luptat noi atât de greu în anii 2014–2015”, arată sursa citată.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: