image
Sursa foto: captură

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: Alegerile în RM au fost destul de transparente

În ciuda numeroaselor semnale de fraudă, a faptului că alegătorii au fost aduși organizat și plătiți pentru a vota pentru un partid sau altul, observatorii Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre zic că totuși alegerile s-au desfășurat în mod democrati. Concluziile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă cu tema „Rezultatele alegerilor parlamentare 2019”.

„Organizația noastră cuprinde 12 țări în apropiere de Marea Neagră și are 25 de ani. Ieri, noi am vizitat aproape zece secții de votare și credem că a fost organizte bine alegerile. Ieri a fost o zi importantă, oamenii au ales parlamentul care va lucra asupra legilor din țară, noi am fost destul de critici, avem și observații, am contactat cu observatorii din partea partidelor. Mari încălcări nu am observat. Vorbind despre democrație, putem spune că e un proces continuu care nu are cap și coadă, dar alegerile de ieri putem spune că au fost un pas spre democrație. Au fost secții unde au fost foarte activi oamenii, erau cozi mari. Am vazut ieri atât tineri cât și vârstnici care votau activ”, a declarat Asaf Hajiyev, Secretarul General al Adunarii Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre.

Petar Kanev, deputat în parlamentul din Bulgaria, și Ramaz Nicolashvili, deputat georgian, au menționat și ei că alegerile „au fost libere și transparente”.

Observatorii au declarat că nu prea le-a fost pe înțeles legea cu agitația în ziua alegerilor, aceasta fiind interzisă în țările reprezentate de ei. „Este interzis așa ceva, iar cu referendumul, oamenii puteau să fie pentru referendum sau nu, dar nu a fost explicat momentul acesta și ei nu știau ce să facă. Noi pentru prima dată auzim de așa ceva”, a declarat Petar Kanev.

„Despre faptul că au fost aduși oameni la votare am avut sesizări, dar, din câte am înțeles, Codul Electoral permite acest lucru, dacă este bine sau nu, nu pot să spun. În general nu am observat încălcări grave", a comentat Hajiyev.

Iar despre faptul că oamenii au fost plătiți pentru a vota un partid anume, Asaf Hajiyev a spus: „Astfel de întâmplări ar merita un proces penal. Dar părerea mea este că o sută de oameni e posibil să-i aduci și să le plătești, dar, de exemplu, să aduci 50 de mii de oameni și să le plătesti vă dați seama despre ce sume vorbim. Doar un miliardar poate sa-și permită”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: