image
Sursa foto: Captură // Jurnal.md

Reținerea Marinei Tauber: „Avantajează candidatul „ȘOR” la funcția de bașcan”; „Riscul să nu se fi întors, destul de mare”

Motivele invocate de Marina Tauber pentru a pleca în Israel sunt copilăroase, nejustificate și neverosimile. Reținerea deputatei nu este în avantajul Partidului Acțiune și Solidaritate, ci favorizează candidatul Partidului „ȘOR” la funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul. Riscul ca Tauber să nu se mai fi întors în R. Moldova era destul de mare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”.

Întrebat dacă reținerea Marinei Tauber este un show, are vreo legătură cu alegerile din Găgăuzia sau e vorba de un pericol că putea pleca definitiv, deputatul PAS Oazu Nantoi a spus:

„Arată copilărește ce a declarat Tauber - că are nevoie de consultația unui medic, și-a procurat mai demult biletul și că nu era la curent cu ce va întreprinde justiția moldovenească. Este reținută, n-are decât să rămână în țară sub control judiciar... Există riscul că dacă pleacă din țară ar putea să nu se mai întoarcă”.

Totodată, Nantoi este de părere că Tauber nu a jucat un rol hotărâtor în alegerile din Găgăuzia, „poate în cazul unor scheme obscure”.

Dumitru Mișin l-a întrebat pe Oazu Nantoi și cum comentează faptul că avocații Marinei Tauber spun că aceasta a fost arestată pentru că celor de la PAS nu le place rezultatul alegerilor din Găgăuzia.

„Reținerea Marinei Tauber oricum nu schimbă rezultatul din Găgăuzia. Reținerea ar putea să contribuie la victimizarea ei. Să lăsăm într-o parte ce spun avocații, pentru că ei au contracte și sunt plătiți pentru spusele lor”, a răspuns Nantoi.

În acest context, expertul economic Veaceslav Ioniță a menționat că reținerea Marinei Tauber nu este în avantajul Partidului Acțiune și Solidaritate, ci favorizează candidatul Partidului „ȘOR” din Găgăuzia, Evghenia Guțul.

„Noi suntem o țară mică și suntem influențați de liderii politici internaționali. La găgăuzi factorii externi au o influență cu mult mai mare, fiindcă sunt un popor și mai mic. Drept exemplu, este cine a ajuns în turul doi. În Găgăuzia au trecut în turul doi două persoane care au fost susținute de la Chișinău. Și acuma jocul care se face, al Marinei Tauber - a mers la aeroport, a fost reținută, declarațiile politice etc., dă un avantaj candidatului lui Șor. Arestul Marinei Tauber nu este în avantajul PAS-ului, ci avantajează candidatul Partidului „ȘOR” din Găgăuzia. Acum, cei de pe segmentul socialist trebuie să inventeze ceva ca să arate cât de „răi” sunt cei de la Chișinău, ca și candidatul lor să meargă înainte. Ce pot ei inventa e legat de 9 mai... Acum tot ce se discută în Găgăuzia este despre cât de „rea” e conducerea de la Chișinău și care din candidați (n.r.: Grigorii Uzun și Evghenia Guțul) este mai rău pus cu cei de la Chișinău”, a declarat Veaceslav Ioniță.

În opinia jurnalistului Ion Terguță, motivele numite de Tauber pentru a-și justifica plecarea în Israel sunt neverosimile, iar aceasta, dacă într-adevăr are nevoie de consultația unui medic din străinătate, poate fi consultată online de către acesta. În plus, jurnalistul consideră că riscul ca Tauber să nu mai fi revenit în Moldova era destul de mare.

„E un trend în politica moldovenească ca politicienii să încerce să trișeze justiția, în comparație cu cetățenii simpli care nu pot face acest lucru. În momentul în care au interdicția de a părăsi localitatea, găsesc diferite motive de a o face. În RM, s-a inventat un serviciu care se numește telemedicina. O mulțime de bătrâni primesc consultații online de la medici. De ce Marina Tauber nu poate primi această consultație online de la medicul de care are ea nevoie? De ce nu poate fi în aceeași situație ca și mulți cetățeni din RM? Nu mi se pare justificată și credibilă ideea că Marina Tauber avea nevoie să plece în străinătate. Au existat și cazuri anterioare, de exemplu Igor Dodon. Pericolul ca Tauber să nu se fi întors în RM era destul de mare. Găsesc rațională acțiunea procurorilor de a-i interzice să părăsească RM”, a declarat jurnalistul Ion Terguță.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Amintim că Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău ieri dimineață, în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reținerii a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot ieri, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei, precizează Procuratura Anticorupție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: