image
Sursa foto: jurnal.md

Încasări de circa 21 de miliarde de lei la Vamă în 2018

În anul 2018 Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat aproximativ 21 de miliarde de lei. Totodată, s-a majorat și exportul de mărfuri, atingând o valoare de 38 de miliarde de lei.

Majorări semnificative sunt consemnate și la capitolul antifraudă. În perioada de referință, au fost înregistrate 5 406 de cazuri contravenționale.

În rezultatul amenzilor aplicate, la bugetul de stat au fost acumulate 7,8 de milioane de lei.

Tot în aceeași perioadă, au fost înregistrate 227 de cauze penale, iar în instanța de judecată au fost expediate 89 de cauze penale.

Valoarea mărfurilor stabilită pentru cauzele penale transmise în instanță constituie 68,6 de milioane de lei.

În același timp, o creștere dublă a fost atestată și în domeniul protecției la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală, fiind înregistrate 82 de cazuri de reținere a bunurile susceptibile a fi contrafăcute.

În acest context, instituția a demarat lucrările de construcție a trei zone de control vamal, în proximitatea posturilor Sculeni, Costești și Giurgiulești.

Fluidizarea traficului transfrontalier va fi mai ușor de asigurat și prin aplicarea tehnologiilor informaționale moderne. În acest sens, pentru anul viitor, instituția intenționează implementarea unui sistem similar aplicației GoSwift, care le va permite transportatorilor de mărfuri să-și programeze traversarea frontierei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: