image
Sursa foto: Profimedia

Real Madrid, Barcelona şi Juventus, atacate dur de președintele UEFA, Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin (55 de ani) va fi reales, miercuri, ca preşedinte al UEFA cu ocazia celui ce-al 47-lea congres al organizaţiei fotbalistice europene, unde se prezintă ca unic candidat, la fel cu s-a întâmplat în urmă cu patru ani la Roma, după prima sa alegere, care a avut loc în 2016.

Responsabilul sloven îşi va începe a treia perioadă în fruntea fotbalului continental, având drept obiectiv apărarea intereselor acestuia, unitatea, solidaritatea şi meritul sportiv, după un un mandat condiţionat de pandemie, scandalul generat de proiectul Super Ligii europene şi războiul din Ucraina, cu schimbări de competiţii în 2024, precum Liga Campionilor, care va creşte la 36 de echipe, sau Liga Naţiunilor, care va avea o nouă rundă eliminatorie, notează Agerpres.

De la preluarea funcţiei, în urma crizei care a declanşat dosarul de corupţie din cadrul FIFA, în 2015, Ceferin şi-a sporit în şapte ani autoritatea în Europa şi în fotbalul internaţional, cu acţiuni şi mesaje ferme împotriva ”egoismului” pe care îl reprezintă Super Liga sau ”condamnarea fermă a invaziei militare ruse în Ucraina”.

La aceasta s-au adăugat decizii imediate, una dintre acestea fiind mutarea ultimei finale a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, la doar 24 de ore după intrarea armatei ruse în Ucraina. Trei zile mai târziu, Ceferin a rupt contractul cu Gazprom, compania energetică rusă de care UEFA era legată din 2014, iar cluburile şi echipele naţionale din Rusia şi Belarus au fost excluse din competiţiile europene.

Ceferin a dat dovadă de aceeaşi fermitate şi atunci când FIFA a avansat ideea derulării Cupei Mondiale din doi în doi ani, pe care preşedintele UEFA a descris-o drept ”un proiect populist care ar distruge fotbalul” şi, mai ales, în cazul Super Ligii, o competiţie plănuită de marile cluburi europene, în frunte cu Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino, pe care le-a acuzat de ”lăcomie, egoism şi narcisism”.

”De-a lungul timpului, unii s-au obișnuit ca toți să danseze cum le cântă ei, dar această poveste e terminată, nu e există îndoială.

E foarte interesant că unul dintre cele trei cluburi care susțineau că salvează fotbalul e anchetat pentru fraudă, în timp ce altul e investigat pentru că a transferat bani unui șef al arbitrilor spanioli.

Mă întreb dacă al treilea va găsi și el un schelet în dulap. Așa vor să salveze fotbalul?”, a precizat Aleksander Ceferin, pentru Ekipa.

Născut pe 13 octombrie 1967 la Grosuplje, la aproximativ 20 km sud-est de Ljubljana, Aleksander Ceferin, fotbalist şi avocat de profesie, a venit al şaptelea preşedinte al UEFA la 14 septembrie 2016, în cadrul unor alegeri forţate de sancţionarea de către FIFA a francezului Michel Platini, care fusese reales pentru un al treilea mandat în fruntea UEFA în martie 2015. Platini a fost achitat vara trecută de justiţia elveţiană.

Ceferin l-a învins apoi pe olandezul Michel van Praag, cu 42 de voturi la 13, iar din poziţia sa discretă a devenit incontestabilă, fiind reales prin aclamaţie pe 7 februarie 2019.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: