image
Sursa foto: Jurnal.md

Mai multe organizații ale societății civile critică modul în care Parlamentul a numit doi judecători cunstituționali

Mai multe organizații ale societății civile îşi declară îngrijorarea în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlamentul Republicii Moldova.

„Un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”, se spune în declarația semnată de 13 ONG-uri.

În opinia experților, ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat. În același timp, se descurajează candidați merituoși să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunțate.

ONG-urile solicită Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin prevederea obligației Parlamentului de a institui o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților la funcția de judecător constituțional.

Totodată, experții cer prevederea criteriilor de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate.

Amintim că Parlamentul i-a numit ieri pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan în funcția de judecători la CC. Asta după ce concursul organizat de Parlament a fost câștigat de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.

Citeşte mai mult despre

CC

Noutăţile partenerilor

comentarii: