image
Sursa foto: Shutterstock

Experiență personală: Cum să trimiți mai avantajos banii din Marea Britanie în Republica Moldova

Odată cu apropierea zilei de 29 martie 2019 – momentul în care Brexit-ul se va produce oficial în Marea Britanie, situația cetățenilor Republicii Moldova devine din ce în ce mai alarmantă. În acest context, în noile condiții de existență în afara Uniunii Europene, viața celor ce au plecat în afara țării pentru a câștiga bani pentru ei înșiși sau pentru a întreține familia, poate deveni semnificativ mai complicată. Fiind optimist de felul meu, am decis sa urmez principiul “așteaptă-te la ce-i mai bun, dar pregătește-te pentru ce e mai rău”.

În acest sens, vreau să împărtășesc cu compatrioții mei, experiența mea de pregătire pentru “noua viață”, în condițiile noii politici a guvernului britanic în privința migrației. Indiferent de cât de mare este venitul imigrantului în prezent, problema reducerii cheltuielilor și economisirii banilor devine din ce în ce mai relevantă. Am decis să încep prin căutarea celei mai profitabile modalități de a transfera banii din Marea Britanie în Moldova.

Imediat, după sosirea mea în Anglia, am ales pentru mine serviciile de transfer de bani on-line, pentru că este mai convenabil pentru mine să transfer banii direct de pe cardul bancar și nu-mi place să vizitez oficiile băncilor pentru o astfel de tranzacție.

În primul rând, haideți să aflăm din ce este compus tariful la principalii operatori. Pentru un începător este destul de complicat de a înțelege acest lucru. Fiecare companie ce operează pe piața transferurilor bănești, are tarife ce sunt alcătuite din diferite componente: comisionul (fee) poate fi un procent din suma transferului bănesc sau poate fi o sumă fixă, poate să depindă sau să nu depindă de suma expediată sau de valuta expediată sau de plată. Tariful pentru transferul bănesc sau costul transferului bănesc este constituit din comisionul (fee) și cursul de schimb utilizat de către companie (Exchange rate). Principala atenție eu am concentrat-o asupra celui mai important criteriu, care ne permite să comparăm oferta pe piața transferurilor bănești și anume – suma către eliberare (payout).

Firește, cel mai avantajos va fi să alegeți operatorul, la care această sumă este mai mare. De exemplu, eu doresc să trimit lirele sterline câștigate din Marea Britanie în Moldova, astfel încât acestea să fie primite imediat în lei. Un astfel de serviciu este oferit de două companii Western Union și MoneyTo. Pentru un simplu calcul, luăm suma de transfer de 100 de lire sterline.

tabel 1tabel 1

advertorial1advertorial1
advertorial2advertorial2

Aici, putem liber observa avantajul MoneyTo, al cărui comision este net inferior (aproape de 10 ori mai mic) decât cel al Western Union. Cursul de schimb al MoneyTo este la fel mai bun. Opțiunea în cauză reprezintă exact situația când este mai rezonabil de a trimite transferul bănesc cu plata în lei moldovenești, în cazul în care transferul bănesc va fi cheltuit și nu depus drept economii. În acest caz, tranzacția este foarte avantajoasă, ținând cont de faptul că se evita dubla conversie care apare foarte des la tranzacții de acest gen: lira britanică-euro-lei moldovenești. Dar în cazul dat este foarte important să acordăm atenție cursului valutar care este disponibil în țară pentru acest coș valutar. Comparăm cursul de schimb valutar lira sterlină - lei moldovenești în cadrul companiei MoneyTo cu același curs de schimb valutar la una dintre cele mai populare bănci comerciale din Moldova.

Vedem că în cazul dat, cursul de schimb valutar este chiar mai avantajos.

advertorial3advertorial3

Acum, să analizăm opțiunea când avem nevoie să trimitem transferul din Marea Britanie în Moldova cu plata în euro. Serviciul dat este oferit practic de către toți jucătorii pe piața transferurilor bănești online. O astfel de tranzacție are sens atunci când banii sunt transferați cu perspectiva unui depozit ulterior.

Să vedem ce oferă companiile în cauză în situația necesității de a efectua transferul din lire sterline în lire, și ce sumă în final vom obține noi dacă să efectuăm conversia sumei în lei moldovenești. Pentru a efectua calculele necesare vom lua drept reper suma de 100 de lire. O să luăm în considerare numai companiile de TOP ce prestează acest tip de serviciu.

tabel2tabel2
advertorial4advertorial4
advertorial5advertorial5
advertorial6advertorial6
advertorial7advertorial7
advertorial8advertorial8

Privim cu atenție cursul de schimb, comisionul și suma finală spre eliberare. În exemplul nostru, liderul este de asemenea compania de transferuri online MoneyTo, urmată de Small World, Azimo, și Opal Transfer.

La transferul prin sistema dată, economia va constitui de la 1,19 euro pînă la 10,31 euro. Pentru acei oameni care trimit transferuri bănești online regulat, nu ar fi de prisos de calculat suma totală de economii în decurs de un an, cu condiția să fie efectuate transferurile în valoare de 100£. Obținem o sumă destul de impresionantă de până la 123,72 de euro. Sunt încrezător că astfel de abordare în condițiile Brexit-ul ce urmează să vină va fi foarte solicitată, de majoritatea celor ce sunt din Republica Moldova, și care intenționează să trimită în mod regulat bani acasa.

Sper că ați citit până la sfârșit iar calculele mele vor fi utile pentru dumneavoastră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: