image
Sursa foto: poliția.md

Grupare specializată în colectarea și comercializarea metalelor feroase, deconspirată // VIDEO

Un grup infracțional organizat, suspectat de organizarea unei scheme de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prin introducerea unor date denaturate în actele de contabilitate, financiare și bancare, a fost documentat de polițiE.

Domeniul de activitate al indivizilor era colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportarea resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase.

În urma investigațiilor efectuate de angajații Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI, sub conducerea Procuraturii Generale, s-a stabilit că în perioada de timp 2017 - iulie 2019, mai multe persoane au pus în funcțiune un sistem fraudulos de tăinuire a originii şi legalizării metalelor de o provenienţă dubioasă, prin camuflarea preţului de livrare și achiziţie, fapt ce a generat obținerea unor venituri ilicite în proporţii deosebit de mari.

Astfel, la data de 9 septembrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și SPIA a MAI, au efectuat 14 percheziții la domiciliile și entitățile economice pe care le gestionau. Ca rezultat, au fost depistate și ridicate documente pe marginea unor tranzacții dubioase, agende, telefoane mobile și suporturi electronice care au importanță pentru organul de urmărire penală. Acțiunile s-au desfășurat cu suportul ofițerilor de la BPDS „Fulger”. 

În acest caz a fost inițiată cauze penale pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari” și „folosirea documentelor oficiale false”.

Persoana culpabilă de asemenea infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani, cu amendă aplicată persoanei juridice de la 650.000 la 800.000 de lei sau cu lichidarea acesteia.

În prezent, poliția efectuează acțiuni de urmărire penală în scopul identificării tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: