image
Sursa foto: Jurnal.md

Comitetul Național de Stabilitate Financiară se reorganizează

Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară urmează să fie reorganizat. Ministerul Finanțelor a expus spre consultări publice un proiect de lege, potrivit căruia Comitetul va fi structură de cooperare inter-instituțională, responsabilă de coordonarea realizării politicii macroprudențiale și remedierea situațiilor de criză financiară sistemică.

Potrivit proiectului, din componența Comitetului vor face parte guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, care va fi și președintele CNSF, informează IPN. De asemenea, se vor regăsi ministrul finanțelor, ministrul economiei și infrastructurii, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare și directorul general executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Autorii susțin că această componență a Comitetului are ca scop asigurarea diversității opiniilor.

Din componența Comitetului extins, pe lângă persoanele menționate, vor mai face parte prim-viceguvernatorul BNM, viceguvernatorii responsabili de funcția de supraveghere bancară și de rezoluția bancară. Un alt membru va fi șeful subdiviziunii BNM, responsabil de stabilitatea financiară.

Comitetul va avea în atribuție coordonarea gestiunii crizelor financiare sistemice și înaintarea în adresa Guvernului și altor autorități competente a propunerilor de politici și măsuri în scopul protejării depozitelor, capitalizării și recapitalizării băncilor. Comitetul va aproba acțiuni și măsuri menite să restabilească credibilitatea în securitatea sistemului financiar. De asemenea, va emite periodic declarații oficiale pentru evitarea situațiilor de dezinformare. Comitetul va trebui să propună măsuri imediate în caz de producere a crizelor financiare sistemice. La fel va trebui să adopte o politică și un plan de comunicare în situații de criză și să adopte un plan național de acțiuni în situații de urgență.

Anterior, experții din Republica Moldova au vorbit cu mai multe ocazii despre necesitatea reformării din temelii a Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, care, în opinia acestora, fiind creat în 2010, și-a demonstrat ineficiența în prevenirea și gestionarea crizei bancare recente. Mai mult decât atât, din cauza formatului său politizat și a mandatului neclar, CNSF a fost una din principalele deficiențe instituționale care a permis destabilizarea sistemului bancar. Despre necesitatea reformării Comitetului a atenționat anterior și Fondul Monetar Internațional în Programul său de evaluare a stabilității sectorului financiar din 2014.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: