image
Sursa foto: jurnal.md

Modificări în politica fiscală, VOTATE de Parlament; „Nu ne permitem să oferim scutiri fiscale celor care câștigă mai mult”

UPDATE 15:06 // După dezbateri, proiectul de lege privind anularea mai multor facilități fiscale a fost votată în două lecturi.

Printre politicile fiscale propuse de Ministerul Finanțelor se numără anularea facilităților care nu au un scop de echitate socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare. Este vorba de anularea scutirilor la jocurile de noroc, scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea scutirilor pentru tichetele de masă, eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa.

____

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, prezintă în plenul Parlamentului pachetul de noi măsuri care anulează mai multe facilități fiscale.

„Nu putem să ne permitem să oferim scutiri fiscale celor care câștigă mai mult. Perioada amnistiilor fiscale s-a încheiat”, a declarat Gavrilița.

„Când am venit la minister am aflat că fosta guvernare avea de gând să taie cheltuielile cu 3,4 miliarde de lei. Asta înseamnă fără investiții, fără construcții de drumuri, grădinițe, etc. Totodată, fosta guvernare intenționa să mărească cota TV cu 2% pentru toată lumea. Noi am decis să mergem pe altă cale mai muțin dureroasă pentru cetățeni. Nu putem să ne permitem să oferim scutiri celor care câștigă mai mult. Perioada amnistiilor fiscale s-a încheiat”, a menționat șefa de la Finanțe.

Proiectul de lege prevede modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24 000 de lei prin introducerea unui grad de progresivitate în sistemul de impozitare a persoanelor fizice, astfel încât de scutirea personală să beneficieze doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 mii lei anual.

În vederea simplificării administrării fiscale, în cazul persoanelor fizice cetățeni, se va reține impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. Totodată, va fi modificată cota redusă a TVA în mărime de 10% prin aplicarea cotei-standard a TVA de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante și cafenele).

Proiectul de lege conține prevederi prin care este revizuit tratamentul fiscal a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. În cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora nu depășește limita neimpozabilă de 200 euro vor fi scutite de TVA și accize. În cazul în care mărfurile au caracter comercial, depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora depășește limita neimpozabilă de 200 euro, TVA și acciza se va calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.

Un compartiment separat din proiect se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.

Proiectul de lege mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă și menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit și primele de asigurări sociale.

Dezbaterile pot fi urmărite în direct.

Măsuri fiscale by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: