image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Tiraspolul continuă să blocheze activitatea CUC; Delegaţia RM insistă pe desfiinţarea postului ilegal de lângă Zahorna

Ședințele Comisiei Unificate de Control continuă să fie blocate de reprezentanții Tiraspolului. În cadrul ședinței de pe 17 iunie, nu s-a reușit includerea pe agendă a celor mai stringente probleme care periclitează situația în Zona de Securitate. Potrivit Delegației RM în CUC, reprezentanții Tiraspolului evită discutarea subiectelor privind eliminarea „grănicerilor” din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Nu a fost agreată nici inițiativa delegației RM de a obliga Comandamentul Militar Întrunit să prezinte rezultatele îndeplinirii deciziei din 24 septembrie 2020 privind documentarea posturilor ilegale instalate pe durata pandemiei.

Părțile doar au aprobat raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit pentru 9-15 iunie 2021 cu privire la situația în Zona de Securitate, precum și alte 5 rapoarte pentru perioadele anterioare.

De asemenea, urmare a ședinței din 15 iunie curent a grupului de lucru pe problema posturilor, s-a constatat că acesta este în impas, deoarece partea transnistreană refuză să prezinte documentele legate de instalarea abuzivă a postului „grăniceresc” de la Zahorna.

Cu referire la optimizarea infrastructurii posturilor situate pe ambele maluri ale Nistrului în preajma localității Vadul-lui-Vodă, Comandamentul Militar Întrunit a venit cu un plan de acțiuni, însă și acesta nu a fost aprobat, partea transnistreană solicitând timp pentru consultări suplimentare.

Următoarea ședință a Comisiei este preconizată pentru 24 iunie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: