image
Sursa foto: Facebok/Andrei Năstase

Andrei Năstase: România și Republica Moldova au un potențial enorm pentru a se reuni sub steagul democrației // INTERVIU

Președintele Platformei pentru Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a oferit un interviu pentru PSnews.ro cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Întrebat ce semnificație are Centenarul pentru Republica Moldova, Andrei Năstase a transmis că este un simbol național de o importanță extraordinară, care unește și nu dezbină și care trebuie să ne ofere încredere în a duce la bun sfârșit ceea ce dorim să facem.

„Centenarul este, în primul rând, un simbol național de o importanță extraordinară. El unește și nu dezbină, el ne amintește cine suntem și încotro de îndreptăm, el ne sugerează că nimic nu e pierdut, că suntem puternici, că încă avem suficiente resurse pentru a crea un stat în care să vrei să trăiești, un stat de drept civilizat, cu adevărat european. Înaintașii noștri au avut un ideal și l-au realizat. Centenarul nu ne lasă să uităm asta – dacă avem o aspirație trebuie să mergem până la capăt, cu credință, cu determinare, și să o transpunem în viață. Avem identitate națională, ne spune Centenarul, și e responsabilitatea noastră să nu o pierdem, ci s-o valorificăm în beneficiul tuturor cetățenilor din Republica Moldova și România”, a declarat Andrei Năstase.

Totodată, întrebat cum trebuie să evolueze relațiile dintre România și Republica Moldova în viitor, Andrei Năstase a atras atenția că politicienii din România trebuie să schimbe strategia privind țara sa natală.

De altfel, președintele Platformei pentru Demnitate și Adevăr a îndemnat spre o mai bună cooperare în privința mediului de afaceri, fiind nevoie de o Românie care are un capital public condiționat de statul de drept, de democrație, de libertăți și de susținerea unor firme existene, a businessului românesc.

„Evident, că aceste relații trebuie să se bucure de o dinamizare serioasă. Deocamdată nu putem vorbi despre relații suficient de eficiente. Și Republica Moldova și România se confruntă acum cu o criză politică și morală profunde și acest lucru nu are cum să influențeze pozitiv randamentul relațional dintre cele două state. În ultima perioadă România a devenit cel mai important partener comercial pentru Republica Moldova, mai ales la capitolul exporturi. România a contribuit la reabilitarea a peste 930 de grădiniţe, mai mult decât au făcut-o toate guvernările de la Chişinău în acest sens. România a donat, practic, Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro, lucru foarte bun. Ceea ce cred eu că trebuie făcut este ca România să-şi schimbe puţin strategia faţă de Republica Moldova şi mă refer la clasa politică pe care o îndemn la mai multă responsabilitate şi la mai multă maturitate, la un mesaj unitar pentru noi, pentru că Republica Moldova nu este un stat oarecare. M-aş bucura dacă capitalul public din România ar fi condiţionat în continuare de stat de drept, de democraţie, de libertăţi, de ce nu, de susţinerea unor firme deja existente, a businessului românesc. M-aş bucura dacă acest capital public ar fi însoţit şi de capitalul privat, lucru care în mod cert se va produce după ce vom prelua puterea la Chișinău”, a menționat Andrei Năstase.

Mai mult, întrebat cât de mare este impiedimentul pe care îl crează guvernările de la București și Chișinău pentru relația dintre cele două state, Andrei Năstase a evidențiat că există o criză politică în ambele state, în Republica Moldova fiind un pericol iminent de a se instaura dictatura, iar de altfel și în România existând derapaje anti-democratice.

„Am mai spus că criza politică a afectat relațiile dintre România și Republica Moldova, scăzând mult din eficiența lor, din potențialul cu adevărat enorm pe care acestea îl comportă. Cu regret, în Republica Moldova, este pe cale de a se instaura definitiv dictatură care nu are cum să funcționeze în beneficiul cetățeanului, ci doar în interesul unui grup oligarhic restrâns. Și în România în ultimul timp au avut loc derapaje anti-democratice, care nu au rămas neobservate în UE. Atâta timp cât guvernările celor două state activează preponderent în interes propriu, cetățeanul simplu rămâne în afara agendei politice și nu beneficiază de avantaje. Invalidarea alegerilor locale pentru primăria Chișinăului a demonstrat cu brio acest lucru. Dacă aș fi fost lăsat să-mi exercit mandatul, schimbarea spre bine ar fi fost deja resimțită din plin. Aș fi adus la Chișinău cele mai bune practici de guvernare ale orașelor din România: am preluat experiența unor orașe moderne, în plină dezvoltare, precum Alba-Iulia, Cluj, Oradea și altele. Proiectele de colaborare cu implicarea celor mai buni profesioniști și manageri de orașe erau, practic pregătite pentru implementare. Dar nu beneficiul cetățeanului interesează guvernarea coruptă, ci propria perpetuare la putere. De aici și ineficiența relațiilor bilaterale”, a adăugat Năstase.

De asemenea, redacția PSnews.ro i-a solicitat președintelui Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, un mesaj cu ocazia Centenarului adresa cetățenilor din Republica Moldova și România”

„Aș vrea în primul rând să mulțumesc tuturor celor care înțeleg realitățile socio-politice și le tratează ca atare, luptând pentru modernizarea Republicii Moldova, pentru apropierea ei de valorile cu adevărat europene, democratice. Le mulțumesc tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului care nu renunță la visul de a trăi decent în democrații veritabile. Le mulțumesc partenerilor noștri politici pentru responsabilitatea cu care au ales să tratateze realitățile și, inclusiv, evenimente electorale din Republica Moldova, sprijinind forţele pro-europene şi democratice din Republica. Eu sunt sigur că cele două state au un potențial enorm pentru a depăși criza, pentru a se reuni sub steagul democrației, al bunăstării populației, al valorilor europene, al conștientizării celui mai mare act istoric pentru care au luptat cei mai demni oameni ai acestui pământ”, a conchis Andrei Năstase în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: