image
Sursa foto: Moldova Curată

Conflict de interese la Căușeni: Primăria orașului încheie contracte cu firmele soției și socrului primarului

Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice, scrie Moldova Curată.

Grigore Repeșciuc este primar la Căușeni din anul 2011. Soția sa, Aurelia Repeșciuc, este consilieră în consiliul orășenesc Căușeni și este fondatoare și administratoare a trei firme: ”Galaxia-Parc” SRL, ”Mihasi-Test-Auto” SRL și ”Mihasig” SRL. În afară de aceasta, ea indică în declarația de avere și faptul că este salariată la firma înscrisă pe numele tatălui său, Gheorghe Camenșcic, ”Dragoș Camenșcic” SRL.

Cele mai mari venituri familia primarului le-ar avea din activitatea firmei ”Mihasi-Test-Auto”, care în anul 2017 i-a adus dividende în valoare de 270 de mii de lei, potrivit declarațiilor de avere ale ambilor soți.

Servicii de asigurare a iluminatului stradal de la socrul primarului

Pagina oficială a Agenției Achiziții Publice arată că în anul 2017 Primăria Căușeni a încheiat două contracte cu firma ”Dragoș Camenșcic”, al cărui fondator și administrator este Gheorghe Camenșcic, socrul primarului. Un contract este pentru prestarea de ”servicii de autoturn pentru deservirea iluminatului stradal”, iar al doilea – pentru ”servicii de deservire a veceurilor publice din orașul Căușeni”.

În anul următor, 2018, cu aceeași firmă au fost încheiate alte două contracte, pentru același tip de servicii. În total, în cei doi ani, firma ”Dragoș Camenșcic” a încheiat cu Primăria Căușeni contracte în valoare de 786 de mii de lei.

Firma familiei primarului distrează copiii orașului

La 13 februarie 2018 Primăria a încheiat un contract și cu firma soției primarului, ”Galaxia-Parc”, pentru ”servicii și activități de agrement pentru copiii din orașul Căușeni pentru anul 2018”. Suma contractului este de 130 666 de lei. La licitație ”Galaxia-Parc” a fost singurul ofertant.

Am solicitat Primăriei Căușeni copiile dărilor de seamă ale concursurilor de achizții, dar și ale deciziilor Consiliului orășenesc prin care s-a hotărât achiziționarea acestor servicii. După două săptămâni de așteptare, primarul ne-a spus la telefon că vom primi răspuns de la ”persoana responsabilă de achiziții”. ”Da, sunt așa contracte. Dar dacă trec prin licitații, nu e nici o problemă. Este opinia Dvs. că este conflict de interese, la noi este altă viziune, dar o să vă dea un răspuns în scris”, a spus primarul.

conflict de intereseconflict de interese

Primăria refuză să facă publice documentele referitoare la desfășurarea licitațiilor

În răspunsul expediat mai târziu, Primăria refuză să ne ofere copiile documentelor cerute, însă ne-a expediat unele informații referitoare la concursurile de achiziții soldate cu victoria firmelor familiei primarului. ”Criteriul de atribuire a contractelor conform legislaţiei şi anunţurilor publicate fiind cel mai mic preţ. Spre exemplu alte achiziţii din lista celor 4 care le-aţi menţionat, pentru achiziţia „Serviciilor de turn auto pentru deservirea iluminatului stradal” diferenţa la preţ dintre câştigător şi ofertantul ce a ocupat poziţia 2 este de 262 mii lei, astfel la această achiziţie încheiera contractului cu 1 clasat a înregistrat economii la buget de 262 mii lei”, se spune în răspunsul oferit portalului Moldova Curată și semnat de primarul Grigore Repeșciuc.

Primarul: ”La petrecerea acestor proceduri nu am influenţat activitatea grupului de lucru”

Cât despre concursul de achiziție a serviciilor de agrement pentru copii, câștigat de ”Galaxia-Parc”, primarul spune că nu a influențat decizia grupului de lucru. ”Referitor că concursul a fost organizat cu un singur ofertant, pct. 7 din Hotărîrea Guvernului 666 din 27.05.2016 stipulează că în cazul în care sunt necesare achiziţii de bunuri/servicii şi anunţul procedurii nu a fost publicat în BAP (Buletinul Achizițiilor Publice – n. r.), autoritatea contractantă trimite invitaţii de participare agenţilor economici din lista operatorilor economici calificaţi, urmând ca la procedură să fie înregistrate cel puţin 3 oferte. Conform pct. 8 al aceluiaşi regulament, în cazul în care autoritatea contractantă publică anticipat un anunţ de participare în BAP, această condiţie nu este stipulată. La petrecerea acestor proceduri nu am influenţat activitatea grupului de lucru privind achiziţiile publice, membrii acestuia conducându-se de legislaţie, criteriile de atribuire cât şi interesul public”, mai notează primarul.

Cât privește documentele privind desfășurarea concursurilor de achiziții, primarul susține că există acte normative care interzic publicarea lor: ”Referitor la copia dării de seamă solicitate, conform pct. 12 al Hotărîrii Guvernului nr.9 din 17.01 2009, pentru aprobarea regulamentului cu privire la întocmirea şi păstrarea dosarului achiziţiei publice, autoritatea contractantă nu divulgă informaţia privind datele de calificare ale ofertanţilor, preţul ofertei sau temeiul determinării lui, expunerea succintă a altor condiţii-esenţiale ale fiecărei oferte şi ale contractului de achiziţie, rezumatul evaluării şi comparării ofertelor, însă asigurăm că toate aceste acte au fost trimise spre verificare către instituţia de resort Agenţia Achiziţii Publice”.

”În acest caz putem constata că Primăria și-a încălcat obligația de a informa corect și la timp cetățenii asupra chestiunilor de interes public și nu a asigurat accesul liber la informație. Răspunsul primit de portalul Moldova Curată poate fi contestat inițial la organul ierarhic superior, iar ulterior în instanța de contencios administrativ”, a comentat jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, Zina Gheață, documentul livrat de Primăria Căușeni.

Ce spun consilierii?

Anatolie Zaremba, fost primar la Căușeni, consilier ales independent, spune că nu știa despre contractele încheiate de Primărie cu firmele soției și socrului primarului: ”Nu știam. Cum pot fi încheiate contracte cu familia primarului? Asta contravine legii. Uitați-vă în Legea cu privire la achizițiile publice și veți vedea cine și cum poate participa la licitații. Când eu eram primar, firma fiului meu nu putea participa, deoarece e conflict de interese. Dar în acest caz, cu ”Galaxia-Parc”, sigur că e conflict de interese, nici nu e nevoie de investigație mai amplă. Nu admiteau pe nimeni alții la concurs, doar firma asta venea. Cum se uită la aceste contracte Cancelaria de Stat e o altă întrebare”.

Solicitată de Moldova Curată, Viorica Costin-Morozan, șefă interimară a Oficiului Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, a declarat că Oficiul verifică doar deciziile Consiliului local, ordinele și dispozițiile primarului, nu și contractele de achiziții, întrucât, potrivit legislației, de verificarea acestora se ocupă Agenția Achiziții Publice.

La rândul său, Tatiana Dragulea, consilieră aleasă pe lista PCRM, spune că nu vede o problemă în contractele încheiate: ”Să schimbi administratorul firmei e o treabă de cinci minute. El (primarul - n. r.) nu a făcut asta, nu s-a ascuns după pereți ca să arate că e o altă persoană care administrează întreprinderea, dar de fapt să fie aceeași întreprindere. Dacă nu se organiza licitația și se făcea prin dispoziția primarului da, eu vă dădeam dreptate. Dar când semnează oficial contractul, care trece prin trezoreria de stat, contractul trece prin licitație, cum poate fi conflict de interese? La noi e scris în legea comerțului că orice persoană poate să se ocupe cu activitatea de întreprinzător. Și ce, dacă ea are soțul sau ginerele primar, nu poate face activitate de întreprinzător din această cauză? Noi suntem un oraș mic, nu prea vor să vină firmele mari din Chișinău la sume așa mici”.

Socialista Ilona Sârbu ne-a declarat că ei, în calitate de consilieră locală, îi vine greu să obțină informația despre proiectele Primăriei și modul cum sunt cheltuiți banii. ”La orice solicitare și demers pe care le fac nu primesc răspunsuri, fie primesc un răspuns de care toată lumea râde. Despre acest contract cu firma primarului, cu ”Galaxia-Parc”, circulă zvonuri, dar un document concret să obții despre asta este ireal. Dacă vreți, putem merge împreună și vom vedea ce rezultat vom obține. Toate documentele eu le solicit prin poliție și procuratură. Vi se pare normal așa ceva?”.

”Conflict de interese – conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale persoanelor prevăzute la art. 3 (soți, frați, părinți, bunici, socri etc.) în calitatea lor de persoane private, care ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin potrivit legii.

Regimul juridic de declarare și soluționare a conflictelor de interese este supravegheat și verificat de Autoritatea Națională de Integritate. Portalul Moldova Curată va sesiza această insituție să verifice dacă la încheierea contractelor cu firmele familiei primarul Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

Moldova Curată

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: