image
Sursa foto: jurnal.md

Primarul de Băcioi denunță noi presiuni din partea PD, CNA și a lui Țuțu: „M-a amenințat personal să mă retrag din funcție”

Primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, îi acuză pe exponenții PD și ai PSRM că sabotează realizarea unor proiecte vitale pentru localnici. Într-o conferință de presă, Șalari a declarat că în spatele acestor acțiuni ar sta un consilier local, care acționează la comanda deputatului PD, Constantin Țuțu. Acesta a refuzat să comenteze situația.

Potrivit lui Vitalie Șalari, totul a început în luna februarie curent, când Consiliul local Băcioi a alocat o sută de mii de lei pentru deschiderea în comună a unui staționar de zi. Arhitectul Primăriei, Oleg Druță, a elaborat planul construcției, dar la solicitarea specialiștilor din sistemul de sănătate publică, ca saloanele pacienților să nu fie mai mici de 12 metri pătrați, expertul a făcut unele modificări. După asta, a ajuns să fie audiat de ofițerii anticorupție, fiind cercetat pentru fals în acte.

„Știm că toate inițiativele bune ale reprezentanților administrației comunei Băcioi, care nu fac parte din PD, sunt blocate ilegal. În mod straniu, acest proiect a nimerit pe mâna unui consilier PSRM, fost candidat la funcția de primar, care a depus o plângere la CNA. Acest consilier se numește Gortolomei Viorel. Acesta a scris plângeri pe administrație, pe primar, ni s-a fabricat dosar. Acest consilier PSRM, Gortolomei Viorel, este foarte activ, conlucrează cu președintele organizației PD din Băcioi și coordonează toate acțiunile lor cu un deputat din Parlament, care este și băștinaș din comuna Băcioi. Ca urmare a plângerii lui Gortolomei, arhitectul Oleg Druță a fost citat la CNA să dea explicații referitor la schița de proiect. Ofițerul de urmărire penală de la CNA făcea presiuni asupra lui, spunând că pentru declarații false riscă dosar penal. Insista și făcea presiuni ca să facă depoziții împotriva mea”, a declarat Vitalie Șalari, într-o conferință de presă.

Arhitectul primăriei Băcioi, Oleg Druță, a confirmat că ofițerul CNA a încerca să-l convingă să facă depoziții împotriva primarului de Băcioi.

„Am fost îndrumat într-un fel ca să scriu că primarul m-a rugat, că m-a impus să fac planul dat. Am fost audiat de ofițerul de urmărire penală, am fost învinuit de falsificarea actelor. În timpul audierilor tot încerca să mă îndrume că într-un fel „primarul te-a rugat”, să scriu declarație pe primar”, a spus Druță, în cadrul aceleiași conferințe.

Totul face parte din metodele de intimidare ale PD, iar în spate ar sta nimeni altul decât Constantin Țuțu, care l-ar fi amenințat personal de Șalari.

„Deputatul PD, personal, dar și prin persoane interpuse, prin telefon, m-au contactat și m-a amenințat că voi fi mai multe cauze penale pe numele meu dacă nu mă voi retrage din funcția pe care o dețin, inclusiv din alegerile locale din Băcioi care pentru PD prezintă un interes strategic, politic. A declarat că e susținut personal de președintele PD, Vladimir Plahotniuc, care are posibilități administrative nelimitate, care personal controlează MAI, PG, PA, CNA, SIS etc. Pe parcursul anului 2018, mai concret în ultimele luni, de către PD au fost efectuate măsuri de pregătire și câștig în campaniile electorale parlamentare și locale, la nivel de țară, cu aplicarea presiunilor administrative, penale și alt caracter ilegal, inclusiv cu folosirea justiției. Ne referim la numărul mare de cauze penale, arestări preventive ale judecătorilor, procurorilor, și altor persoane legate de justiție. Aceste acțiuni se fac anume în ajunul alegerilor locale și parlamentare, ca magistrații să fie foarte ascultători. Un exemplu sunt și alegerile din Chișinău”, a mai spus Vitalie Șalari.

„Nu destul că nu ni se dau resurse pentru proiecte, dar ne mai și pun impedimente, ne hărțuiesc ca să nu putem realiza obiectivele de dezvoltare a comunei noastre. Acum un am percheziții că ar fi fost trucate licitații cu grădinița. Apoi cu stațiile de epurare. Noi încercăm să realizăm niște proiecte pentru oameni, dar suntem percheziționați, intimidați, ridicate actele, ca să nu reușim nimic. Totul pentru că nu ne supunem partidului de guvernământ. Cheltuielile pentru acest staționar de zi urmează să fie totalmente acoperite de primărie, vor fi 2-3 locuri de muncă și servicii pentru cetățeni gratis. Când este un proiect bun, se pun bețe în roate ca să arate că nu putem face nimic pentru comună”, a mai declarat primarul de Băcioi.

Deputatul PD, Constantin Țuțu, a refuzat să comenteze situația creată la Băcioi.

„Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră!”, i-a răspuns reporterului Jurnal TV.

La rândul său, consilierul PSRM, Viorel Gortolomei, a negat acuzațiile.

„Este o aberație. Ei impuneau șeful de Sănătate Publică Băcioi de a merge la Centrul Național de Sănătate Publică să obțină autorizație de fapt prin acte falsificate. Și nu este o schiță de proiect cum spun ei, dar este planul construcției elaborat de Cadastru, care este planul construcției propriu-zise. Se arată în fața presei ca o persoană hărțuită, dar nu a prezentat nicio probă către organele de resort că este amenințat”, a declarat consilierul PSRM Viorel Gortolomei, contactat de Jurnal TV.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au respins acuzațiile celor funcționarilor din comuna Băcioi.

Amintim că, în vara acestui an, primarul comunei Băcioi, VItalie Șalari, a solicitat ambasadelor acreditate în Republica Moldova azil politic pentru familia sa, invocând persecuții politice și amenințări din partea reprezentanților PD, inclusiv din partea deputatului Constantin Țuțu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: