image
Sursa foto: sergiubirca.com

Plahotniuc și toată familia sa, INTERZIȘI în SUA; Anunțul de ultimă oră al Departamentului de Stat american

Fostul șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, precum și soția sa și cei doi copii, au fost declarați neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite, anunță Departamentul de Stat al SUA.

Secretarul de Stat al SUA a emis o declarație de „desemnare publică pentru implicare în acte semnificative de corupție a fostului oficial moldovean Vladimir Plahotniuc”.

„Astăzi îl desemnez pe fostul oficial și oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova. Această desemnare este facută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2020 (Div. G, P.L. 116-94). Conform Secțiunii 7031(c), din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite”, se spune în anunțul Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo.

De asemenea, legea prevede ca Secretarul de Stat să desemneze sau să indentifice în mod public sau privat pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiilor lor, notează anunțul.

„În afară de Plahotniuc, îi desemnez pe soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc, și pe copilul său minor”, precizează declarația lui Mike Pompeo.

„Acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune cât și pe plan global”, se mai spune în comunicat.

state.govstate.gov

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: