image
Sursa foto: ziarulderoman.ro

Moldova, în topul țărilor cu fertilitatea scăzută în rândul populației

Rata fertilității în Republica Moldova este foarte scăzută. Asta demonstrează Raportul „Starea Populației Lumii 2018” privind situația fertilității la nivel global.

Anul trecut în Republica Moldova s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 27 de ani. Cea mai scăzută rată de fertilitate se înregistrează la Chișinău, Bălți și Ocnița, iar cea mai înaltă – la Telenești, Cantemir și Sângerei, arată raportul.

Rata fertilității în Republica Moldova este scăzută, aceasta fiind sub nivelul de înlocuire a generațiilor, pentru care cuplurile trebuie să aibă cel puțin doi copii.

Îmbătrânirea populației și migrația, în special a persoanelor cu vârstă reproductivă, își lasă amprenta.

„Moldova se află astăzi printre cele patru-cinci țări ale lumii care trezesc cele mai mari îngrijorări demografice. Pe de altă parte, eu nu aș fi părtașul acestor concluzii foarte pesimiste, fiindcă Moldova are viitor și este important să folosim această oportunitate, această fereastră demografică pentru a gestiona corect politicile proporționale, politicile demografice”, a declarat Boris Gîlca, secretar general al Ministerului Sănătății.

Analizând fertilitatea la nivelul anului 2004 și la nivelul anului 2014, la bază fiind datele recensământului populației dintr-un an și altul, se atestă o tendință de scădere a ratei fertilității.

Dacă în anul 2004, erau 2,38 copii per femeie de vârstă fertilă, atunci în 2014 doar 2,1. 8,5% dintre femei nu au născut niciun copil spre sfârșitul vârstei reproductive, adică aproape de 50 de ani.

În prezent, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni, iar zilnic se nasc peste 300 de mii de copii.

În 2017 în Moldova s-au născut peste 30 de mii de copii, cu patru mii de copii mai puțini de cât în 2016. Cei mai mulți copii se nasc în țările din Africa Sub-Sahariană. Țări cu fertilitate scăzută sunt și Portugalia, Singapore, Polonia, Grecia, Coreea de Sud. Cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: