image
Sursa foto: politia.md

A exploatat prin muncă mai multe îngrijitoare de bătrâni, în Italia, timp de ani de zile; Le amenința dacă își cereau banii

O femeie de 42 de ani, din Cahul, a fost reținută de ofițerii INI și procurorii PCCOCS pentru exploatarea prin muncă a peste 10 femei din Moldova în Italia, în perioada 2017-2023. Suspecta a muncit și ea câțiva ani ca îngrijitoare de bătrâni în Italia.

Femeile traficate au vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. Atunci când le comunica oferta de muncă, femeia le promitea un salariu de până la 800 de euro lunar. În realitate, la sosire în Italia, acesta primeau mai puțin – unele dintre ele și câte 200 euro pe lună. Bănuita își oprea o parte din bani, spunând că asta e remunerarea ei pentru faptul că le-a găsit de lucru.

Mai mult, acestea erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și lipsa contractelor de muncă. Iar atunci când acestea depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia, la pachet se adăuga și amenințarea prin denunțarea lor autorităților.

Prin urmare, după sesizarea autorităților din Italia de către una din victime, acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din Moldova. Astfel, investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii PCCOCS și autoritățile de drept din Italia, timp în care femeia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

După reținerea acesteia, magistrații i-au aplicat măsura arestului la domiciliu. Procurorii au contestat măsura la Curtea de Apel Chișinău, în vederea aplicării arestului preventiv solicitat inițial, astfel încât aceasta să nu-i influențeze pe ceilalți membri ai grupului infracțional, care urmează să fie trași la răspundere.

politia.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: