image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu: Mulți din primarii care au semnat scrisoarea detestă regimul; În UE, acțiunea guvernării va avea un efect invers

Cea mai mare parte din cei peste 700 de primari care au semnat scrisori către înalții oficiali europeni în care acuză Platforma DA și PAS de suspendarea finanțării UE pentru țara noastră au fost șantajați și hărțuiți. Ei detestă această guvernare, dar au semnat doar pentru că au fost supuși presiunilor. Declarațiile au fost făcute de către liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Unii dintre președinți de raioane care au semnat scrisoarea agreează ceea ce face PD și se simt confortabil. Vreau să mă refer la primari. Sunt sigură că cea mai mare parte din acești primari detestă această guvernare și sunt sigură pentru că și noi discutăm cu ei. Știm cum se simt, sunt hărțuiți mai mult de cât alți cetățeni, pentru că oricând poate veni Procuratura și le spune dacă nu faci asta sau asta, atunci ai un dosar penal, indiferent dacă omul merită sau nu. Au fost construite lucrurile în așa fel încât să fie controlată orice persoană în parte, în special cei care au anumite responsabilități. Acești primari au semnat fiind supuși acestor presiuni”, a mai spus Maia Sandu.

„În UE această scrisoare va avea un efect invers și guvernarea demonstrează că nu este foarte isteață când face asemenea lucruri. În momentul în care regimul este acuzat de dictatură, de anularea alegerilor, iar după asta vii cu 80 la sută din primari care semnează o scrisoare ciudată, tuturor le este clar în ce condiții a fost semnată această scrisoare”, a adăugat liderul PAS.

Totodată, Maia Sandu a menționat că deja se cunoaște și în afara țării că regimul din RM este construit pe baza fricii și șantajului. „Nu apare nicio declarație a Guvernului sau nicio inițiativă a Guvernului care să fie anunțată de Guvern, așa cum e firesc. Toate inițiativele se anunță de la sediul PD. Dincolo de asta există lucruri pe care le știm. Controlul justiției, controlul instituțiilor publice. E târziu și inutil din partea lor să prezinte că lucrurile stau altfel. Toată lumea știe că instituțiile sunt controlate de un singur personaj. Acest regim se leagă de acest personaj, dar construcția are la bază frica și șantajul. Un regim construit pe frică și șantaj nu are cum să dureze”, a adăugat Maia Sandu.

„Noi avem o problemă care este regimul Plahotniuc, care este un regim dictatorial, recunoscut și în țară și în afara țării și care este protectorul tuturor corupților din RM”, a adăugat Maia Sandu.

Referindu-se la reformele grandioase anunțate de Guvern, Maia Sandu a menționat că toate acțiunile întreprinse sunt doar pentru a ca s atragă votul cetățenilor.

„S-au început declarațiile populiste, ne apropiem de campanie. Am auzit de casa 1, casa 2,casa 3, și nu e clar care este analiza post-beneficiu, cât se fură pe lângă locuințele de care vor beneficia câțiva oameni. Am auzit de salarii majorate pentru primari, banii sunt doar pentru jumătate de an. Este strict făcut pentru parlamentare. Pentru următoarele luni, guvernarea va promite și luna din cer, astfel încât să atragă votul cetățenilor”, a explicat liderul PAS.

„Trebuie să ne unim, să ne sprijinim reciproc. Noi putem să supraviețuim doar dacă facem front comun și dacă nu ne lăsăm intimidați. Guvernare încearcă să ne demoralizeze că nimic nu se mai poate face în această țară, să lăsăm mâinile în jos, să ne conformăm. Acesta e scopul lor. Noi nu trebuie să mergem pe această cale,trebuie să ne opunem, să nu ne lăsăm demoralizați și demotivați. Nu va fi simplu. Aceste abuzuri ale guvernării trebuie să ne mobilizeze și să ne unească. Avem de ales: ori apărăm democrația, ori alegem dictatura și Plahotniuc cu Dodon rămân la guvernare. Nu trebuie să acceptăm acest lucru, trebuie să ne mobilizăm”, a punctat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: