image
Sursa foto: investigatii.md

Audierile privind jaful bancar: Harunjen refuză să se prezinte în Parlament // DOC

Procurorul general Eduard Harunjen refuză să se prezinte la audierile parlamentare privind furtul din sistemul bancar. Acesta a adresat o scrisoare speakerului Andrian Candu, membrilor Biroului Permanent și Comisiilor juridice, în care afirmă că „subiectelor de drept care nu sunt sub control parlamentar nu li se poate impune obligația de a se prezenta în fața forurilor legislative în temeiul vreunui raport de subordonare”.

„Procuratura Generală vă informează despre faptul că a luat act de solicitarea majorității parlamentare de a invita Procurorul General, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție și alți demnitari de stat în ședința în plen a Parlamentului Republicii Moldova din 4 octombrie, pentru audiere pe marginea acțiunilor întreprinse pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar. Jurisprudența constituțională constantă a statelor cu o democrație dezvoltată a stabilit că subiectelor de drept care nu sunt sub control parlamentar nu li se poate impune obligația de a se prezenta în fața forurilor legislative în temeiul vreunui raport de subordonare sau control politic, fiindu-le opozabilă doar obligația de a colabora cu acestea, în virtutea principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului. În opinia Procuraturii, audierea în Plenul Parlamentului a Procurorului General și a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție în legătură cu cauzele penale inițiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar, nu este altceva decât o solicitare voalată a informației cu privire la evoluția acestor cauze”, se spune în scrisoarea semnată de Harunjen.

În opinia Procuraturii, audierea în plenul Parlamentului a procurorului general și a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție în legătură cu cauzele penale inițiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar nu este altceva decât o solicitare voalată a informației cu privire la evoluția acestor cauze. O atare situație este una inacceptabilă. (...) Sunt relevante și dispozițiile potrivit cărora deputații nu pot formula întrebări care conduc la amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală.

Totodată, Harunjen afirmă că șeful CNA ar fi mai indicat să vină cu un raport în Parlament.

„Considerăm posibilă prezentarea de către directorul Centrului Național Anticorupție a unui raport cu date relevante și actuale despre activitatea Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar”, se spune în document.

Precizăm că la prima ședință a Parlamentului din această sesiune, 52 de deputați au votat pentru audierea procurorul general și a șefului CNA privitor la jaful bancar la următoarea ședință a Legislativului, care urmează să aibă loc pe 4 octombrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: