image
Sursa foto: science.org

Trei persoane au murit de cancer după ce le-au fost transplantate organe de la aceeaşi femeie

Cazurile în care organul unui donator infectează persoana care îl primeşte sunt foarte rare, dar şi mai rare sunt cazurile de transmitere a cancerului prin intermediul transplantului.

În Europa, patru persoane ce au primit organe de la un singur donator au dezvoltat celule canceroase mamare, unele la câteva luni, altele la câţiva ani după transplant, iar trei dintre ele au murit. Conform Tech Times, un donator de sex feminin de 53 de ani a murit în 2007 din cauza unui accident cerebral. Femeia nu suferea de nicio afecţiune medicală care să împiedice donarea organelor, de asemenea testele de laborator au avut rezultate negative pentru orice tip de cancer. Astfel, inima, plămânii,, ficatul şi cei doi rinichi au fost donaţi diferitelor persoane.

Persoana ce a primit inima a murit la scurt timp după procedură, din cauze ce nu aveau legătură cu transplantul, iar medicii au anunţat celelalte patru persoane ce au primit organe de la acelaşi donator. Aceştia au fost testaţi, însă rezultatul a fost negativ.

Însă după 16 luni de la transplant, femeia ce a primit plămânii s-a simţit rău şi în urma analizelor a descoperit că are celule canceroase în noduli limfatici de la nivelul pieptului. Analizele ADN au arătat că celulele aparţin donatorului. Persoana care a primit transplantul de plămâni a murit la un an de la aflarea diagnosticului.

În 2011, celulele canceroase mamare au fost descoperite şi în ficatul unui alt pacient. Deoarece pacientul nu a mai dorit să treacă printr-o procedură de transplant de ficat, a decis să apeleze la terapie cu radiaţii, ce a funcţionat iniţial. Însă cancerul a revenit în 2014, iar acesta a decedat.

În 2013, pacientul ce a primit rinichiul stâng a fost detectat cu celule ale cancerului mamar în organul donat, care începuseră, însă, să se răspândească şi la alte organe. Bărbatul a murit două luni mai târziu.

Ultimul pacient, un bărbat de 32 de ani care a primit rinichiul drept, a fost diagnosticat cu celule ale cancerului mamar tot în organul donat. Medicii au îndepărtat la scurt timp rinichiul, iar pacientul a primit şi tratament pentru cancer. Acesta a supravieţuit şi în prezent nu mai are cancer, scrie Descopera.ro.

Autorii raportului descriu acest caz ca fiind excepţional. Pacientul suferea de cancer, însă nu putea fi detectat. Celulele canceroase s-au putut dezvolta mai rapid în corpul persoanelor ce au primit transplantul deoarece aceştia luau medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: