image
Sursa foto: IPN.md

Circa o sută de pelicanii roz s-au stabilit pe lacul din Congaz

Nicolae Ghercioglo, inspector principal în Serviciul economico-ecologic a declarat că, acum o săptămână, în lac au murit pești, din cauza lipsei de oxigen, și păsările au venit să se hrănească.

Circa o sută de pelicanii roz s-au stabilit pe lacul din Congaz. Nicolae Ghercioglo, inspector principal în Serviciul economico-ecologic (Agenţia Ecologică UTA Găgăuzia), a declarat că, acum o săptămână, în lac au murit pești, din cauza lipsei de oxigen, și păsările au venit să se hrănească, scrie IPN.md

În anii trecuți, pe lac puteau fi observați câte unul-doi pelicani sau câțiva. Faptul că în acest an sunt atâți de mulți arată că e vorba de un stol călător. Oamenilor li s-a interzis să se apropie de lac. Accesul în zonă este restricționat, având în vedere că au murit foarte mulți pești.

Nicolae Ghercioglo a remarcat că pelicanul este o pasăre cu un consum ridicat. Poate mânca de la 5 la 10 kg de pește pe zi. Nu este un pericol pentru mediul înconjurător. Dimpotrivă, poate fi considerat un „sanitar al naturii”.

Pelicanul roz, dar și cel creț, este inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Exterminarea acestor păsări se pedepsește penal.

Potrivit Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, pelicanii sunt cele mai mari păsări din Moldova, având dimensiunea de 150-170 cm și cântărind peste 10 kilograme. Sunt păsări sociale, își petrec toată viața în stoluri mari, iar în sezonul de cuibărire formează colonii imense. Colonia cea mai apropiată de Moldova se află în Delta Dunării, care de altfel este cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: