image
Sursa foto: rcinet.ca

Republica Moldova va plăti cu 10-15 dolari mai puţin pentru gazele ruseşti, de la 1 octombrie

Preţul gazelor naturale plătit de Republica Moldova pentru gazele ruseşti va scădea în octombrie cu 10-15 dolari, de la nivelul actual de 235 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Despre aceasta a anunțat astăzi preşedintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

„După discuţii multiple cu Gazpromul și cu domnul Putin am convenit că de la 1 octombrie reducerea va fi de 10 - 15 dolari pe mia de metri cubi și macanismul care acum trebuie să fie pus la punct de Moldovagaz cu Gazprom ne permite ca în acest an să nu majorăm tarifele la gaz pe intern”, a declarat Dodon.

Totodată, șeful statului spune că de la 1 ianurie 2020 prețul gazelor din Rusia ar putea să se ieftinească cu 45 - 50 de dolari pentru mia de metri cubi, iar de la 1 aprilie cu 70 de dolari. Asta pentru că s-ar fi găsit și „rezerve pe interior la Moldovagaz prin stoparea cheltuielilor nejustificate”.

Igor Dodon a fost solicitat de presă să comenteze declarațiile unor experți în energetică care îl acuză că își asumă merite care nu-i aparțin, întrucât formula de calcul convenită între Moldovagaz și Gazprom asta și presupune - că urmează o reducere, dat fiind faptul că în Europa s-a ajuns la cel mai mic preț din utimii zece ani.

„Acordul care este semnat între Moldovagaz și Gazprom e acel acord din 2006 care a fost negociat de noi atunci și a fost prelungit. Dar la 1 ianuarie 2020 acest acord expiră. Formula convenabilă nouă din acest acord, care ne permite inclusiv ceea ce spuneți Dumneavaostră, expiră la sfârșitul anului. Rușii insistau pe un alt acord unde prețul era altul. Pentru noi e convenabil ca această formula să fie și cel puțin pentru anul viitor pentru că se duce reducerea în jos”, a fost răspunsul lui Igor Dodon.

Republica Moldova achiziţionează gaze naturale de la gigantul rus Gazprom ca parte a acordului semnat în 2008 şi care expiră la 31 decembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: