image
Sursa foto: jurnal.md

Opinii: Demnitarii ascund valoarea reală a bunurilor pe care le dețin deoarece nu pot demonstra de unde le provin veniturile

Cei mai mulți dintre demnitarii și funcționarii publici de la noi ascund valoarea reală a bunurilor pe care le dețin, deoarece nu pot demonstra de unde le provin veniturile. De această părere este directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme Ștefan Gligor, care a fost invitatul emisiunii "Ora expertizei" de aseară. În același timp, activistul civic Andrei Donică afirmă că a devenit profitabil să fii deputat, judecător sau procuror în Republica Moldova zilelor noastre.

În cadrul ediției de aseară a emisiunii "Ora expertizei" s-a discutat despre mașinile de lux care au intrat, anul trecut, în garajele demnitarilor din Republica Moldova.

„Mă deranjează foarte mult că sporesc tot mai mult suspiciunile cu privire la faptul că funcționarii noștri se îmbogățesc ilicit sau având anumite venituri nu și le declară în modul corespunzător. Dau dovadă de un fel de șmecherie, întru deghizarea, camuflarea veniturilor pe care le au și atunci întrebarea este de ce o fac și dacă acele venituri sunt legale”, susține Ștefan Gligor, director de programe Centrul de Politici și Reforme.

„Cea mai profitabilă afacere în ziua de astăzi, să fii deputat sau chiar și judecător, procuror. Șmecherii cumpără așa funcții ca procuror, judecător sau devin deputați ca după să se vândă mai scump”, spune Andrei Donică, președintele Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupție și activist civic.

În consecință, directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, s-a întrebat cât de bine își exercită funcțiiile instituțiile de control din republică.

„Acest stil de viață ne face să ne punem câteva întrebări, dacă organele noastre de control își fac munca și aici vorbim despre Inspectoratul Fiscal și vorbim despre Agenția Națională de Integritate care trebuie să verifice acele declarații de avere și proprietăți. Pe de altă parte, etalarea acestui lux ne spune despre faptul că din păcate, funcționarii pe care noi îi plătim ca să facă economia mai eficientă, țara mai atractivă, infrastructura mai bună aparent au grijă de propriul beneficiu mult mai serios decât de interesul public”, susține Ștefan Gligor.

Printre demnitarii care și-au reînnoit garajul în 2017 este deputatul Ștefan Creangă, ales pe listele PLDM, dar cooptat de fracțiunea PD. El și-a cumpărat un Jaguar de 48 de mii de euro. Pentru același model de mașină a optat și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Xenofon Ulianovschi, tatăl actualului ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi. Automobilul a fost procurat în leasing cu aproape 39 de mii de euro. De asemenea, judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Eugeniu Clim și-a achiziţionat anul trecut un Mercedes cu doar 50 de mii de euro, deși potrivit site-urilor distribuitorilor, modelul costă cu cel puțin cu 2.000 de euro mai mult. Iar ministrul Economiei, Chiril Gaburici, și-a cumpărat două automobile de lux, o mașină electrică marca Tesla, de 30 de mii de euro, și un BMW, care costă peste 42 de mii de euro. Aceștia nu sunt singurii demnitari care și-au reînnoit garajul în 2017. Aflați lista funcționarilor care și-au cumpărat automobile scumpe anul trecut în ediția următoare a emisiunii „Jurnalul Săptămânii”, sâmbătă, de la ora 19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: