image
Sursa foto: news.sky.com

Insula ștearsă de pe fața pământului, după ce a fost lovită de un uragan puternic

O insulă din Hawaii a fost ștearsă de pe fața pământului de către Uraganul Walaka. Insula se afla la aproximativ 885 kilometri de Honolulu și făcea parte dintr-un arhipelag de insule mici, din Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Când Uraganul Walaka a lovit, la începutul lunii, East Island a dispărut complet de pe hartă, sub ape. Deși insula era pustie, oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece aceasta era un refugiu pentru două animale pe cale de dispariție: broasca țestoasă de mare hawaiiană și foca hawaiiană.

Aproape 96% din populația de testoase verzi hawaiiene își depun ouăle pe insulele din acest arhipelag, în timpul sezonului de împerechere.

„Când am fost pe insule, în iulie, a trebuit să fim atenți la fiecare pas, deoarece era plin de cuiburi cu ouă ale țestoaselor. Sperăm însă că puii au ieșit din ouă până în octombrie, când a lovit uraganul”, a declarat Chip Fletcher, profesor la Universitatea din Hawaii.

Oamenii de știință atrag atenția că multe insule sunt în pericol de dispariție, din cauza ridicării nivelului oceanelor.

„Nivelul mării se ridică pe toată planeta, iar aceste insule joase, nisipoase, devin tot mai vulnerabile. Dacă nivelul oceanelor s-ar ridica într-un ritm mai lent, insulele ar avea timp să se adapteze, însă acest lucru nu se întâmplă. Încălzirea globală a distrus acest echilibru”, mai spune Fletcher.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: