image
Sursa foto: photobooths.ro

Beneficiarii amnistiei fiscale, în umbră; Presa, EXCLUSĂ de pe lista celor care pot afla cine a depus declarații

Informațiile despre persoanele care vor depune declarații conform legii privind stimularea fiscală şi declararea voluntară a proprietăţii vor fi prezentate doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și a titularilor declarațiilor propriu-zise. Mass-media a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații, iar beneficiarii controversatei legi privind amnistia fiscală vor rămâne anonimi.

Portalul Media-Azi notează că potrivit noii legi, presa nu va mai putea afla informații despre persoanele, care anterior şi-au ascuns proprietăţile, așa cum prevede în prezent Codul Fiscal.

În opinia juristei Tatiana Puiu, expertă în domeniul legislației mass-media, această prevedere din noua lege se bate cap în cap cu drepturile presei stipulate în legislația fiscală și limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informațiile de interes public. Or, Codul Fiscal prevede expres că mass-media are dreptul de a primi de la organele fiscale informații despre sumele achitate la bugetul public naţional sau încălcările fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept sau ale celor judiciare.

Prevederea respectivă a fost anulată în cazul subiecților declarării voluntare.

Jurista Tatian Puiu subliniază că persoanele care vor face declarații vor rămâne, practic, în anonimat pentru societate.

Amintim că inițiativa privind declararea voluntară a proprietăţii a fost anunțată la 24 iulie curent de la tribuna Partidului Democrat. A doua zi a fost aprobată de Guvern și inclusă peste noapte pe agenda Parlamentului.

Potrivit legii, votată de majoritatea parlamentară, persoanele fizice pot declara voluntar orice bunuri, proprietăţi sau sume nedeclarate anterior, să achite o taxă de doar 3% din valoarea acestora şi să le introducă în câmpul legal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: