image
Sursa foto: jc.md

Detalii despre fata abuzată de preotul din Stoianovca: „Alunga femeia desculță din casă ca să rămână cu copila”

Un fost călugăr din Stoianovca, r. Cantemir, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a violat-o pe fiica minoră a concubinei sale, în vârstă de 13 ani, în decursul mai multor luni. Această persoană a făcut parte din Mitropolia Basarabiei până în 2012, când a fost oprită, printr-o decizie mitropolitană, să oficieze serviciul pentru abateri grave de la disciplina și orânduirile bisericești. Cu toate acestea, el a continuat să oficieze serviciul divin, ajungând în 2016 să fie preot la Stoianovca, reprezentând un cult din Ucraina, potrivit localnicilor.

Acest cuplu a ajuns în localitatea Stoianovca acum doi ani, după ce au fost fugăriți din alt sat, Ghioltosu, același raion. Sătenii au aflat despre arestarea „părintelui” lor abia atunci când le-am telefonat să le cerem detalii legate de acest caz.

Diriginta fetei abuzate, Cristina Profir, ne-a declarat că o cunoaște pe mama elevei sale datorită faptului că sunt originare din aceeași localitate. „Femeia asta a avut mai multe relații și a locuit în mai multe localități, fata fiind nevoită astfel să învețe în mai multe școli”, a relatat profesoara.

„Se știa în sat că cei doi nu erau căsătoriți, am înțeles că au fost probleme la Ghioltosu și au fost alungați de acolo. Dar din cauza că nu am avut preot în sat, primarul a fost de acord să îl accepte la noi în localitate”, a explicat femeia situația în care a ajuns pretinsul preot la Stoianovca.

„A fost primit ca un călugăr, avea niște documente că ar face parte din biserica Filatov”, ne-a spus profesoara, fără a putea să ne explice mai multe despre cultul din care ar face parte acest călugăr. Am încercat să vorbim cu primarul acestei localități, însă nu a răspuns nimeni la apelurile noastre.

„A avut el de la Chișinău permisiune să slujească, primarul nu ar fi putut să îl primească de capul său”, bănuiește femeia.

Profesoara caracterizează cuplul drept „destul de pașnici”, amintindu-și că l-a chemat pe preot și i-a sfințit chiar și casa: „Avea ceva, un dar de la Dumnezeu, era psiholog și putea și să îndrume ca părinte”.

Grijă ciudată față de fată

În ce privește minora, profesoara o descrie drept „destul de dezghețată”: „Când a venit la noi, acum vreo doi ani, avea un comportament pozitiv, era sociabilă. Trebuie să spun că recita poezii, cânta și învăța bine. Nu am observat nimic la ea ce mi-ar fi dat de bănuit. Mai mult, a început să ia meditații de rusă și bulgară, deoarece localitatea noastră e populată de etnici bulgari”, relatează cadrul didactic.

Numai că își amintește de „călugăr” că era din cale afară de „grijuliu” față de fată. Uneori chiar, spune profesoara, această grijă era „ciudată”: „După meditații, pe la ora 3, îmi telefona taică-său, părintele, și o căuta insistent. Îi spuneam că este la meditații, el însă cerea insistent să iasă pentru că e târziu, deși era încă devreme”.

Fostul călugăr, cu vârsta de 40 de ani, potrivit procurorilor, a abuzat-o sexual în repetate rânduri pe fiica concubinei sale. Abuzurile aveau loc în acasă, în timp ce concubina sa era plecată cu treburi.

„În aceeași familie, continuă profesoara, mai cresc doi copii. De multe ori, matușca ieșea din casă desculță, cu doi copii în brațe, și se plângea vecinilor că părintele e violent. La întrebarea unde e fata mai mare, răspundea că bărbatu-său nu o bate, o iubește ca pe fiica lui și nu o atinge. Deci, fata rămânea în casă cu el în asemenea situații…”

Femeia a ascuns crima bărbatului său

Pentru a scăpa de răspundere, bărbatul a abandonat preoţia, venind la Chişinău cu tot cu concubină şi copii. Aici, potrivit procurorilor, inculpatul s-a angajat în calitate de taximetrist, iar concubina, chiar dacă știa de abuzurile bărbatului său, a încercat să ascundă adevărul.

„După ce au aflat că fata e însărcinată, și-au strâns lucrurile și au plecat. La noi în sat se vorbește că au plecat în Ucraina. Eu nu știu cum a fost. Motivul pe care ni l-a spus părintele a fost că nu i s-a permis să mai slujească aici de la Eparhia de Comrat și Cahul”, a spus profesoara.

Un reprezentant al acestei eparhii, protoiereul Mihail Munjiu, ne-a declarat că, în acest caz, nu este vorba de un preot al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, ci de un cleric al Mitropoliei Basarabiei.

De cealaltă parte, secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Andrei Bucliș, ne-a declarat că această persoană a făcut parte din Mitropolia Basarabiei până în 2012, când a fost oprită, printr-o decizie mitropolitană, să oficieze serviciul pentru „abateri grave de la disciplina și orânduirile bisericești”.

Procurorii spun că mama fetei a încercat permanent să îl protejeze pe concubinul său. „Acum două săptămâni, continuă diriginta fetei, m-am întâlnit cu mama fetei, într-un microbuz, mergea la maică-sa. Am întrebat-o ce face fata, iar ea mi-a spus că totul e bine. A născut și așteaptă să crească copilul un pic mai mare ca să revină la școală, în clasa VIII.”

„Întrebând-o despre bărbatul său, mi-a spus că e plecat în Cipru, la lucru, continuând să îmi vorbească de fată ca a avut o relație cu un tânăr despre care nu vrea să vorbească”.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: