image
Sursa foto: Reuters

NATO desfășoară cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece încoace

NATO desfășoară în această perioadă „Steadfast Defender 2024” – cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece încoace. Mai multe scenarii militare vor fi puse în scenă până în luna mai curent. Participă 90 de mii de soldați din toate cele 31 de țări aliate și din Suedia. Exercițiul are loc și pe teritoriul Poloniei. Pe râul Vistula trupele își testează abilitățile de a muta echipament militar în condiții dificile, scrie Deutsche Welle.

Forțele NATO sunt mutate spre o linie de front imaginară, la 300 de metri peste râul Vistula. Exercițiul are scopul de a testa planificarea și logistica strategică a NATO. Soldații vor să fie pregătiți în cazul în care podurile sunt distruse și ei trebuie să treacă peste râu. E un exercițiu important, în special pentru țări ca Polonia, statele baltice, prin care trec numeroase râuri, notează Deutsche Welle.

Inginerii britanici și germani sunt printre cei responsabili cu transportul tancurilor de luptă și a altor echipamente peste râul Vistula. Ei spun că le-a luat doar câteva minute să monteze un feribot ca acesta, însă fiecare zi are provocările sale.

CHRIS BUTTON, maior, inginer germano-britanic: "Apa râului este destul de înaltă, acum este destul de furioasă. În urmă cu câteva săptămâni, zonele de unde am format toate trupele erau de fapt sub apă. Deci, polonezii au fost remarcabili."

În jur de 20 de mii de soldați din nouă țări NATO participă la exercițiul respectiv. Condus de Polonia, este și o demonstrație a faptului că alianța este gata să-și desfășoare forțele vârf de lance oriunde este necesar. GUNNAR BRUGNER, general de brigadă: "Este exercițiul potrivit la momentul potrivit, pentru că trimite un mesaj unificat. - Un mesaj inamicilor potențiali, precum Rusia? - Da. Inamicilor potențiali, precum Rusia. NATO se pregătește împotriva a două amenințări. Este vorba de Rusia și despre amenințările sale teroriste, dar eu aș spune că acest mesaje este și pentru audiențele noastre. Trebuie să ne pregătim, trebuie să fim mai buni."

La exercițiul NATO sunt implicate peste 50 de nave, de la portavioane până la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere, drone și cel puțin 1 100 de vehicule, inclusiv 133 de tancuri. Conflictul simulat este menit să descurajeze Rusia să țintească vreun stat membru al NATO, deși Kremlinul neagă că ar avea o astfel de intenție, notează Euronews. Un obiectiv practic al exercițiului este de a lucra la desfășurarea rapidă a trupelor din America de Nord în Europa. Exercițiile vin pe fondul unui impas în războiul declanșat de Rusia în Ucraina și a temerii că Rusia ar putea amenința flancul estic al NATO.

Noutăţile partenerilor

comentarii: