image
Sursa foto: tribuna.md

Andrei Năstase, după invalidarea alegerilor: „Este o hotărâre politic comandată și executată politic” // Interviu

Alegerile din iunie pentru primăria orașului Chișinău au fost câștigate cu 52,08% de pro-europeanul Andrei Năstase, doar pentru a fi invalidate marți de o instanță din Republoca Moldova. Într-un interviu pentru Republica.ro, Andrei Năstase spune că decizia este comandată politic și că ea fură votul liber exprimat al cetățenilor moldoveni, scrie republica.ro.

L-am sunat pe Andrei Năstase miercuri după-amiază, când nu primise încă motivarea deciziei instanței dată cu o zi înainte și pentru care avea un termen de 24 de ore pentru a o contesta.

„Oamenii sunt dezamăgiți. Au fost în permanență mințiți, dar în acest hal nu li s-a întâmplat niciodată. Niciodată nu li s-a furat votul liber exprimat. Am văzut foarte multă consternare, am văzut foarte multă disperare. Poate nu cunoașteți statisticile: vorbesc despre 56% dintre respondenți care sunt gata să plece peste hotare. Aceste alegeri vor amplifica acest proces și teamă mi-este că la următoarele alegeri nu va mai avea cine să voteze”, a spus Andrei Năstase care a câștgat alegerile din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”.

- Ați primit motivarea deciziei instanței de a invalida alegerile de la Chișinău?

- Nu avem motivarea, deși ni s-a promis că o vom primi până la ora 10:00.

- La ce încălcări ale legislației electorale credeți că se referă decizia?

- Pot doar să bănuiesc, având în vedere că oponenții mei, Partidul Socialiștilor, coordonați de Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează justiția din Republica Moldova, au prezentat o hotărâre de judecată prin care se atestă că aș fi încălcat legislația atunci când am făcut apel de mobilizare a oamenilor în ziua alegerilor. Au tratat-o ca pe agitație electorală, în condițiile în care observatorii imparțiali care au monitorizat alegerile au spus foarte ferm că acesta este apel la mobilizare, și nu agitație electorală. În momentul de față nu am mai multe cunoștințe pentru că nu am văzut hotărârea motivată. Așteptăm și noi, așteaptă și diplomații din Republica Moldova, toată lumea așteaptă, dar iată că întârzie. Este deja ora 3 și ceva după-amiaza și nu știm nimic.

- Care sunt următorii pași pe care îi veți face?

- Avem o zi la dispoziție pentru a fi contestată hotărârea, am așteptat ora 10:00 să ni se dea motivarea, nu ni s-a dat și atunci am depus o cerere de apel scurtă, prin care ne-am exprimat intenția de a contesta hotărârea pentru a nu permite să considere că nu mai suntem în termen. Am contestat hotărârea în care vedem una ilegală, arbitrară, una politic comandată și executată politic. Vom continua, indiferent care va fi decizia. Dacă va fi decizia Curții de Apel una care să mențină această hotărâre vom contesta și la Curtea Supremă, există și această cale. În paralel, am chemat oamenii să vină diseară, începând cu 5 și jumătate în fața Primăriei, iar apoi să mergem la sediul partidului lui Plahotniuc pentru a ne exprima protestul. Vom continua și zilele următoare, ca mai apoi să avem un miting în centrul Capitalei de mai mare amploare.

- Despre ce comandă politică credeți că este vorba?

- Această comandă politică este motivată de două lucruri: pe de-o parte, înainte de a mi se valida mandatul am deconspirat mai multe scheme de corupție la nivelul Chișinăului, scheme ale mafiei imobiliare controlate de Plahotniuc, începând după excluderea de la guvernare a Partidului Liberal. Sigur că urma să deconspir și să elimin toate aceste scheme de corupție, de hoție, de folosire ilegală a banului public, a patrimoniului municipal. Asta pe de-o parte și atunci mafia imobiliară controlată de Plahotniuc a considerat că trebuie să mă oprească. Pe de altă parte, ei își dau foarte bine seama, în perspectiva alegerilor parlamentare din iarna acestui an, că avem o echipă consolidată a forțelor pro-europene, democratice, anti-oligarhice, mă refer în primul rând la Patforma Demnitate și Adevăr și la Partidul Acțiune și Solidaritate condus de doamna Maia Sandu, la Partidul Liberal Democrat, la societatea civilă activă.

Și sigur că în fața acestui pericol au aplicat tot ce au putut aplica. Au prezentat un motiv pentru a anula aceste alegeri. Nicăieri în lume așa ceva nu s-ar fi întâmplat și nu s-ar fi întâmplat acest lucru dacă ieșea oricare alt candidat la funcția de primar care a concurat în această cursă. Dacă am ieșit eu, sigur că sunt probleme, se știe foarte bine de 7 ani de zile sunt într-o luptă cu regimul oligarhic, cu regimul nedemocratic din Republica Moldova. Unul care astăzi îl are drept partener de nădejde pe Igor Dodon, un președinte de buzunar, un președinte de mucava, care nu face decât să servească regimul oligarhic Plahotniuc.

- Care este reacția oamenilor?

- Oamenii sunt dezamăgiți. Au fost în permanență mințiți, dar în acest hal nu li s-a întâmplat niciodată. Niciodată nu li s-a furat votul liber exprimat. Am văzut foarte multă consternare, am văzut foarte multă disperare. Poate nu cunoașteți statisticile: vorbesc despre 56% dintre respondenți care sunt gata să plece peste hotare. Aceste alegeri vor amplifica acest proces și teamă mi-este că la următoarele alegeri nu va mai avea cine să voteze. Noi totuși sperăm că prin conjugarea eforturilor în interior, printr-o presiune din partea partenerilor de dezvoltare pe această guvernare, sperăm că totuși această hotărâre va fi anulată și noi vom avea totuși validarea alegerilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: