image
Sursa foto: Jurnal.md

Proiect de lege care prevede organizarea alegerilor după sistemul mixt în DOUĂ tururi, înregistrat de PLDM

Fracţiunea parlamentară PLDM propune modificarea noului sistem electoral mixt prin introducerea și celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale. În acest sens, la Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind amendarea legislației electorale.

Organizarea alegerilor parlamentare doar cu un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității în viitorul Legislativ, argumentează preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

„Vom putea vedea deputați aleși cu două,t rei sau cinci mii de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil. În urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională. Și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales, deoarece cetățeanul R. Moldova cu drept de vot nu mai poate candida în calitate de candidat independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională”, a declarat Tudor Deliu.

El a precizat că fracţiunea PLDM va insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în comisiile parlamentare, dar şi în plenul Legislativului.

„Altfel ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat și în al doilea tur al alegerilor din Chișinău. Aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, noi am depus această inițiativă”, a punctat deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: