image
Sursa foto: cnet.com

Cea mai supravegheată regiune din lume: Oraşul care este urmărit non-stop de 2,6 milioane de camere video

Qiu Rui, un poliţist din oraşul chinez Chongqing, era de serviciu vara trecută când a primit o alertă printr-un sistem de recunoaştere facială. Sistemul îl anunţa că există o posibilitate mare ca un individ surprins pe camerele de supraveghere să fie un suspect dintr-un caz din 2002 soldat cu crimă.

Sistemul de supraveghere al oraşului scanează trăsăturile faciale ale oamenilor de pe străzi, creând o hartă virtuală a feţelor cetăţenilor. Sistemul poate potrivi informaţiile cu feţele scanate ale suspecţilor din baza de date a poliţiei. Dacă informaţiile se potrivesc în proporţie de 60% sau mai mult, sistemul anunţă imediat ofiţerii de serviciu.

Cazuri de acest gen, în care sistemele de recunoaştere facială sunt folosite pentru a ajuta poliţia locală să rezolve anumite cazuri, nu sunt neobişnuite în oraşul din sud-vestul Chinei, care se clasează în prezent pe locul întai într-o analiză a celor mai supravegheate oraşe din lume, efectuată de Comparitech – o companie britanică de cercetare tehnologică. În oraş se găsesc 2,58 de milioane de camere pentru 15,35 de milioane de rezidenţi, ceea ce este echivalent cu o cameră pentru fiecare şase cetăţeni. Chongqing are cel mai mare număr de camere raportat la populaţie, depăşind oraşe precum Beijing, Shanghai sau Shenzhen.

Conform analizei, opt din zece cele mai supravegheate oraşe din lume se află în China. Londra s-a clasat pe locul şase, cu 620.000 de camere la 9 milioane de locuitori, iar Atlanta s-a clasat pe locul 10, cu 7.800 de camere la 500.000 de rezidenţi, scrie ZF.

Chongqing este cel mai dens populat oraş din China, fiind parte din programul pilot „Xue Liang” (Ochi Vigilenţi) de combatere a criminalităţii, program ce clasează cetăţenii în funcţie de încrederea acordată prin intermediul algoritmilor şi îi penalizează pe cei ce nu se comportă în conformitate cu idealurile statului chinez. Multe dintre delictele consemnate în Chongqing au fost comise de non-rezidenţi, camerele de recunoaştere facială fiind văzute de guvernul chinez ca un mod de combatere a situaţiei în cauză.

Însă criticii avertizează că un sistem de supraveghere atât de răspândit violează orice drept fundamental la intimitate. Pentru a rămâne în standardele prevăzute în Acordul Internaţional al Drepturilor Civile şi Politice, atât colectarea, cât şi folosirea datelor biometrice trebuie limitate doar la suspecţi. Cetăţenii chinezi ar trebui să fie pe deplin conştienţi de datele biometrice ce pot fi folosite în detrimentul lor, sistemele de recunoaştere a feţei încălcând aceste standarde.

Noutăţile partenerilor

comentarii: