image
Sursa foto: flicrk.com

În țară se menține cod portocaliu de rujeolă; Au fost înregistrate 177 de cazuri

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei. Potrivit autorităților, situația epidemiologică prin rujeolă în țară rămâne a fi alarmantă.

Astfel, în perioada de 1 ianuarie – 2 septembrie 2018, au fost înregistrate 177 cazuri confirmate de rujeolă, 56% fiind înregistrate în raionul Ceadîr-Lunga.

Doar în luna august, au fost înregistrate 140 cazuri confirmate de rujeolă, iar alte 83 suspecte sunt în proces de investigare, majoritatea fiind înregistrate în perioada de 9-15 august 2018. Cea mai afectată grupă de vârstă este de la 5 ani la 9 ani, care reprezintă 38% din totalul de afectați, 1-4 ani - 27%, 10-14 - 22% și 8 copii (5%) cu vârsta de până la un an, care nu sunt eligibili de a fi protejați prin vaccinare.

Teritoriile afectate de rujeolă sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir și Ocnița.

În primele zile ale lunii septembrie nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

După analiza cazurilor și a statului vaccinal se demonstrează că, majoritatea cazurilor înregistrate (87%) nu au fost vaccinate cu nicio doză de vaccin ROR. Doar (9%) dintre aceștia au fost vaccinați cu o singură doză, (3%) cu două doze și (1%) cu trei doze, care au făcut o formă ușoară a maladiei, fără complicații ulterioare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: