image
Sursa foto: jurnal.md

Călugăreanu, despre planul lui Plahotniuc, făcut cu mâna lui Dodon: „O mișcare neatentă a ACUM ar putea să-i coste mult”

Șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, încearcă acum, cu mâna lui Igor Dodon, să facă în așa fel încât deputații din Blocul ACUM să se afle cât mai mult timp într-o dispută a unei eventuale alianțe cu PSRM-ul. Mai exact, încearcă să inducă impresia unei „nunți” între ACUM și PSRM, pentru a exploata maxim această ipoteză în campania pentru alegerile anticipate. În această situație, Blocul ACUM trebuie să fie foarte atent, pentru că o mișcare greșită ar putea să-i coste foarte mult, avertizează jurnalistul și editorialistul Vitalie Călugăreanu.

„Senzația mea, ca observator, ca o persoană care privește lucrurile dintr-o parte, este că Vlad Plahotniuc încearcă că ajutorul socialiștilor, cu mâna lui Igor Dodon, dacă vreți, să facă în așa fel încât cei din Blocul ACUM să se afle cumva cât mai mult timp în această dispută a unei eventuale alianțe cu PSRM-ul, dacă ar fi posibili chiar să existe aceste apropieri fizice la aceeași masă... Cu fotografii, cu imagini video... Scopul lor este să creeze impresia acestei nunți, pentru a o putea exploata ulterior în campania electorală. De asta zic că o mutare sau o mișcare neatentă din partea Blocului ACUM ar putea să-i coste foarte mult. Deci, ceea ce se întâmplă acum joacă împotriva lor și eu nu înțeleg de ce ei acceptă ca acest joc să dureze atât de mult, lucrurile trebuiau tranșate o dată, ai lansat aceste inițiative, ai spus că acestea sunt condițiile, nu se negociază. Punct”, a declarat Călugăreanu, la Europa Liberă.

În context, jurnalistul a spus că sperietoarea cu anticipatele este una artificială.

„Toată lumea înțelege că lucrurile merg spre anticipate. (...) Se creează un mit, se creează o sperietoare din alegerile anticipate și, din punctul meu de vedere, sperietoarea e artificială. În condițiile în care noi știm cum s-au desfășurat alegerile pe data de 24 februarie, abuzurile care au fost comise, cu alegători din regiunea transnistreană, cu primari implicați în reperarea alegătorilor de pe imaș și aduși, dar validate, corect. Atunci, de ce să te temi de niște alegeri anticipate, cu noi reguli? Altceva este, cum obții aceste noi reguli? La asta ar trebui să se lucreze în momentul acesta. Și dacă socialiștii au spus că ar accepta acele condiții, inclusiv schimbarea sistemului electoral, să se meargă cumva pe această politică a pașilor mărunți – câte un proiect. Din punctul meu de vedere, schimbarea sistemului electoral sau revenirea la sistemul electoral proporțional este primul pas care trebuie făcut”, a mai menționat Vitalie Călugăreanu.

În opinia jurnalistului, faptul că socialiștii nu sunt gata nici în ruptul capului să susțină inițiativa Blocului ACUM de adoptare a Legii Magnițki vorbeste despre faptul că Igor Dodon este omul lui Plahotniuc.

„Până la alegerile anticipate lucrurile trebuie schimbate cumva, adică anumite mutări la nivel de legislație trebuie făcute. Cum o să reușească să facă lucrul acesta? Da, Blocul ACUM a lansat aceste inițiative interesante de deoligarhizare a statului, am văzut disponibilitatea exprimată de Vlad Batrâncea în cadrul unei emisiuni televizate de a examina aceste inițiative, cu excepția Legii Magnițki, pe care au spus clar că nu o acceptă, dar ei vor coaliție. Și aici revenim la niște supoziții care au tot bântuit în perioada preelectorală și în campania electorală că Igor Dodon ar fi, de fapt, omul lui Vlad Plahotniuc”, a mai spus Călugăreanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: