image
Sursa foto: jurnal.md

Prima tranșă din ajutorul macrofinanciar a UE pentru RM, de 100 de mln. de euro, AMÂNATĂ în urma invalidării alegerilor

Alocarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a UE a fost amânată în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a anula rezultatele alegerilor la Chișinău. Acest lucru a fost confirmat de serviciul de presă al Comisiei Europene, scrie newsmaker.md.

Jurnaliștii de la portaul newsmaker.md au trimis o solicitare de informații Comisiei Europene, pentru a afla dacă anularea alegerilor va afecta ajutorul financiar preconizat pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Din răspunsul Comisiei Europene se înțelege că prima tranșă a fost oprită.

Totodată, Comisia Europeană a reamintit că debursarea banilor depinde de mai mulți factori. Este vorba de implementarea cu succes a unor măsuri economice și punerea în aplicare a condițiilor politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea statului de drept și respectarea drepturilor omului.

Departamentul european consideră că Moldova și-a îndeplinit obligațiile privind măsurile economice, însă cele politice nu.

"Evaluarea efectuată a arătat că nu sunt îndeplinite condițiile politice. Această concluzie a fost făcută pe baza celor mai recente evoluții din Republica Moldova și, în special, a deciziei Curții Supreme de a invalida rezultatele alegerilor din Chișinău. Prin urmare, plata primei tranșe de asistență macrofinanciară a fost amânată", a afirmat Comisia Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: