image
Sursa foto: jurnal.md

Secretar de stat al MAI: Mi-am angajat vărul și finul la Poliția de Frontieră și am făcut campanie pentru PD

Și-a angajat vărul și finul în poziții-cheie la Poliția de Frontieră și nu vede nicio problemă în asta, deoarece, spune el, a făcut-o asumat și este gata să răspundă personal „în fața oricărei anchete” pentru faptele lor. Este vorba de secretarul de stat al MAI, Dorin Purice, invitatul de joi a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

După căderea regimului Plahotniuc, Dorin Purice a fost păstrat în funcție de actualul ministru de Interne, Andrei Năstase, pentru a asigura „memoria instituțională” în MAI. La ultimele alegeri parlamentare, Purice a făcut campanie electorală în favoarea PD – o altă „decizie asumată”, dar „pragmatică”, spune el. În cadrul emisiunii, Dorin Purice a explicat că a acceptat să îmbrace scurta cu însemnele partidului și să facă parte din caravana PDM, pentru a nu pune în pericol suportul bugetar pentru reforma poliției de care era responsabil: „Este un punct nevralgic, recunosc! Nu vreau să mă justific. A fost o decizie asumată. N-am refuzat, pentru că a fost o decizie asumată și pragmatică. Mă refer la acel suport bugerat pentru reforma poliției pe care, am presupus, că am putea să nu-l avem dacă nu făceam acel pas”, a menționat Purice.

De asemenea, el a recunoscut că este nepotul fostului ministru adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, dar a precizat că acesta nu a avut nicio influență asupra carierei sale. „Carierele noastre nu s-au intersectat. Eu mi-am început cariera atunci când el și-a încheiat-o”, a spus Purice.

În perioada când a deținut funcția de șef al Poliției de Frontieră (2012-2016), actualul secretar de stat al Mai și-a angajat mai multe rude în funcții de șei de direcții, acordându-le și grade speciale. „Da, am un verișor la Poliția de Frontieră pe care l-am adus acolo pe principii de profesionalism. Este șef de direcție și este integru. Da, eu l-am angajat. Recunosc”. (...) „În poliția de frontieră lucrează și un fin de-al meu, care mi-a fost și coleg de facultate. Da, l-am adus eu. Era o dimensiune destul de sensibilă, unde trebuia să ai încredere în ceea ce îți raportează cineva – era vorba de securitatea internă. Poate că arată urât, dar atunci când vrei să asiguri buna desfășurare, vrei să lucrezi cu un om în care ai încredere”, a explicat Purice. „Dumneavoastră cunoașteți că, în Republica Moldova, chiar dacă ești cumetru, asta nu înseamnă că ai anumite relații sau obligații față de acea persoană. Dar mi se pare că acest lucru deja devine ridicol – tot punem accent pe gradele de afinitate – cumetri, nănași... chiar dacă omul își face datoria și dacă este integru”.

Dorin Purice s-a referit și la intervenția în forță a poliției, în dimineața zilei de 27 august 2018, împotriva grupului de protestatari din fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și a spus cine a coordonat acea operațiune. „La 26 august le-am propus conducătorilor MAI să se adreseze Guvernului cu solicitarea de a renunța la depunerea de flori anume la monumentul lui Ștefan cel Mare. Există și alte locuri remarcabile și istorice unde puteau fi depuse flori în acea zi. Șefii din MAI au spus că este o soluție judicioasă și că vor încerca să o discute cu conducerea țării, dar până la urmă nu s-a acceptat și s-a ajuns la acele altercații. Au fost gazați oameni pe srada Bănulescu Bodoni. (... ) Era poliția acolo. Asta înseamnă că dispozitivele poliției erau coordonate de șefii IGP, Alexandru Pânzari și Gheorghe Cavcaliuc. Au fost implicați și carabinierii, care aveau și ei un șef – Mihai Ciubaciuc. Nu știu cine erau cei îmbrăcați în civil care au intervenit atunci, dar sigur erau din direcțiile de misiuni speciale operative ale MAI”, a explicat Purice.

Întrebat despre schemele de contrabandă, dezvăluite recent de Sorin Stati, Purice a spus că primele informații despre traficul cu anabolizante și chihlimbar au început să vină la sfârșitul anului 2015 – începutul anului 2016, dar a precizat că erau cazuri izolate. „Atunci nu se discuta despre scheme, despre protectori sau coordonatori”, a menționat Purice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: