image
Sursa foto: border.gov.md

30 de cetățeni ai Irakului au încercat să intre pe terioriul țării cu vize falsificate; Se îndreptau în stânga Nistrului

30 de cetățeni ai Irakului printre care 19 bărbați, șapte femei și patru minori, au îcercat să intre pe teritoriul țării cu vize falsificate. Aceștia au fost depistați în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău pe sensul de intrare în țară. Potrivit Poliției de Frontieră grupul de irakieni se îndreptau pe teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Poliția de Frontieră informează că la data de 25 noiembrie, în jurul orei 17:25, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău, s-au prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de intrare în țară, 30 de cetățeni ai Irakului. Aceștia au fost aduși în țară de cursa aeriană 9U 746 Istanbul-Chișinău, gestionată de compania aeriană Air Moldova.

Conform prevederilor legale privind resortisanţii statelor terţe care au obligaţia deţinerii unei vize și resortisanţii statelor terţe care sunt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat, cetățenii Irakului au obligația de a deține viză pentru a putea intra, ieși și tranzita teritoriul Republicii Moldova.

În rezultatul controlului de frontieră s-a stabilit că persoanele menționate dețineau vize electronice, informația despre care era imprimată pe hârtie format A4, iar urmare verificărilor s-a stabilit că astfel de vize nu au fost eliberate, respectiv acestea sunt false.

Astfel, de către Poliția de Frontieră a fost luată decizia de a refuza intrarea în țară a întregului grup de Irakieni, iar la data de 27 noiembrie, aceștia au fost reîntorși în Turcia, de cursa aeriană 9U 745 Chișinău-Istanbul.

De menționat că pe perioada aflării cetățenilor Irakului în Aeroportul Internațional Chișinău aceștia au fost asigurați cu produse alimentare, precum și la cerere cu asistență medicală.

Toate circumstanțele legate de acest caz sunt investigate de Poliția de Frontieră. În prealabil s-a stabilit că în cazul autorizării intrării în Republica Moldova, grupul de irakieni se îndrepta pe teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

La fel, reieșind din cadrul normativ național răspunderea pentru aducerea cetățenilor străini în Republica Moldova cu vize false o poartă transportatorul.

În circumstanțele relevate, în privința companiei aeriene Air Moldova a fost pornit proces contravențional, în cadrul căruia compania este pasibilă de răspundere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: