image
Sursa foto: childhealthy.co.uk

Vaccinul BCG, care oferă protecție contra tuberculozei, are potențial de a putea fi folosit pentru a reduce riscul Alzheimer

Vaccinul BCG, care se folosește pentru tratarea tuberculozei, ar putea fi administrat persoanelor care suferă de Alzheimer, potrivit unor studii recente consultate de The Guardian, scrie Biziday.

Creat la începutul secolului trecut de către Albert Calmette și Camille Guérin și administrat în primă instanță bebelușilor, vaccinul BCG ar putea fi acum folosit pentru a proteja oamenii împotriva apariției bolii Alzheimer, care este tot mai răspândită pe glob, cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi în fiecare an, potrivit datelor OMS.

Boala Alzheimer este de departe cea mai frecventă formă de demență, reprezentând aproximativ 60% – 70% din cazuri. Aceasta apare în urma acumulării proteinei beta-amiloid în creier, care ucide neuronii și distruge conexiunile sinaptice dintre celule. Cauza acestei acumulări este încă un mister pentru oamenii de știință, însă există cercetări potrivit cărora boala ar putea fi determinată de anumite probleme ale sistemului imunitar. Conform acestei teorii, proteina beta-amiloid este produsă pentru a ucide invadatorii (microbi/viruși), drept un mijloc de apărare pe termen scurt împotriva infecției. Dacă propriile celule imunitare ale creierului – cunoscute sub numele de microglia – ar funcționa în mod optim, acestea ar putea elimina proteina odată ce amenințarea a trecut. Dar, în multe cazuri de boală Alzheimer, acestea par să funcționeze defectuos și să nu reușească îndepărtarea proteinei, declanșând o inflamație generalizată care duce la probleme neuronale severe.

Urmărind această teorie, oamenii de știință sunt de părere că vaccinul BCG ar putea fi folosit pentru a proteja sistemul imunitar de Alzheimer, deoarece acesta pare să reducă riscul multor alte infecții. BCG este folosit și ca imunostimulant în fața mai multor forme de cancer.

Specialiștii cred că aceste efecte remarcabile apar în urma unui proces numit “imunitate antrenată”. După ce o persoană a primit BCG, se pot observa modificări în expresia genelor asociate cu producția de citokine – molecule mici care pot pune în acțiune alte sisteme de apărare, inclusiv celulele albe din sânge. Ca urmare, organismul poate răspunde mai eficient la o amenințare, fie că este vorba de un virus sau de o bacterie care pătrunde în organism, fie de o celulă sau proteină mutantă care amenință să se dezvolte necontrolat.

Prin întărirea apărării organismului, “imunitatea antrenată” ar putea ajuta la menținerea la distanță a agenților patogeni, înainte ca aceștia să ajungă la creier. De asemenea, ar putea determina celulele imunitare proprii ale creierului să elimine mai eficient proteinele beta-amiloid, fără a ataca țesutul neuronal sănătos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: